spot_img
9.5 C
București
marți, noiembrie 19, 2024
AcasăMureșContinuă scandalul Liceulului Catolic din Târgu Mureș care irită UDMR: REA VOINȚĂ

Continuă scandalul Liceulului Catolic din Târgu Mureș care irită UDMR: REA VOINȚĂ

-

- Reclama -

Clasele Liceului Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş vor funcţiona şi în anul şcolar 2023-2024 ca parte a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”, după ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a respins soluţia ca acestea să devină o subunitate separată a instituţiei de învăţământ, a declarat fostul director al şcolii catolice desfiinţate, Zsolt Tamási, pentru agenţia ungară de presă MTI.

- Reclama -

Fostul director, care în prezent este director adjunct responsabil pentru clasele cu predare în limba maghiară ale şcolii desfiinţate, a relatat că a fost surprins de decizia de vineri a inspectoratului şcolar, întrucât în urma respingerii anterioare, care a avut loc în luna decembrie, cererea a fost redepusă în luna ianuarie după ce dosarul a fost completat cu documentul ministerial care lipsea.

- Advertisement -

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a apreciat că acest lucru a fost efectuat tardiv, totodată a arătat că Primăria Târgu Mureş nu a aprobat încă structura reţelei şcolare pentru anul şcolar următor. Potrivit poziţiei inspectoratului, care a fost prezentat de portalul maghiar Transtelex, în astfel de cazuri Ministerul Educaţiei este cel care ar trebui să se pronunţe asupra problemei.

“Nu înţeleg deloc ce anume i-a motivat – în afară de rea-voinţă”, a declarat Zsolt Tamási, pentru MTI, subliniind că termenul-limită este data de 3 mai. Până atunci, şi primăria va lua o decizie cu privire la reţeaua şcolară, întrucât subiectul este inclus pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu care va avea loc joi. Totuşi, fără aprobarea inspectoratului, clasele liceului catolic nu pot deveni o structură sau o subunitate separată, ci vor continua să funcţioneze în cadrul Liceului “Bolyai Farkas”, la fel ca în acest an şcolar.

- Advertisement -

“Consider că este ilegal că inspectoratul şcolar nu aplică prevederile şi metodologia Legii învăţământului, potrivit cărora dacă o şcoală funcţionează în mai multe locaţii, acestea reprezintă structuri, subunităţi”, a spus Zsolt Tamási, amintind faptul că clasele liceului catolic se află într-o clădire separată.

Fostul director a explicat că statutul de subunitate ar fi important în privinţa procesului de înscriere care se va desfăşura în perioada următoare, pentru că în acest caz, clasele şcolii catolice ar urma să beneficieze de un cod separat, ceea ce ar facilita distribuirea pe calculator a candidaţilor, întrucât, de exemplu, clase a IX-a cu profilul de ştiinţe ale naturii există în ambele şcoli. La Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” vor fi lansate şapte clase a IX-a, iar în Liceul Teologic Romano-Catolic, trei, însă în lipsa unor coduri separate, sistemul ar urma să trateze în mod identic candidaţii. În acest caz, ulterior va trebui găsită o metodă prin care să se poată decide “în mod obiectiv” care dintre elevi a dorit, de fapt, să se înscrie la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, şi care dintre ei a dorit să urmeze cursurile Liceului Teologic Romano-Catolic, a explicat Zsolt Tamási.

Pe baza “feedback-ului şi a atmosferei” de până acum, fostul director şi actualul director adjunct consideră că în ciuda problemelor juridice, interesul pentru şcoala catolică a continuat să se păstreze.

Tamási a relatat că nu există progrese în problema relansării şcolii şi că se aşteaptă, în continuare, decizia instanţei. În luna august a anului trecut, Primăria Târgu Mureş a adoptat o propunere conform căreia clasele care funcţionează în clădirea şcolii catolice ar urma să fie separate de Liceul Bolyai, însă inspectoratul şcolar nu a aprobat acest lucru. Înainte ca Ministerul Educaţiei să fi luat o decizie în privinţa acestui subiect controversat, Prefectura Judeţului Mureş a contestat în contencios administrativ decizia municipalităţii, iar astfel, aceasta a fost suspendată. Noul proces a ţinut pe loc cauza relansării şcolii.

Procesul de reînfiinţare a liceului catolic a trebuit să fie reluat – deja pentru a treia oară – deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a anulat, printr-o sentinţă definitivă pronunţată pe 3 mai 2022, decretul ministerial de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”. Liceul a continuat să funcţioneze în clădirea Bisericii Romano-Catolice şi a început anul şcolar 2022-2023 tot acolo, clasele aparţinând de Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”.

În 2018, liceul catolic care funcţiona din 2014 a trebuit să fie reînfiinţat prin ordin ministerial deoarece DNA a constatat o ilegalitate în înfiinţarea sa anterioară şi l-a pus sub acuzare pe directorul şcolii, Zsolt Tamási, şi pe fostul inspector şcolar general, Ştefan Someşan. Procesele intentate împotriva liceului au dus la desfiinţarea acestuia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img