spot_img
10.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeConsiliul Județean Harghita taie banii pentru localitățile cu populație românească

Consiliul Județean Harghita taie banii pentru localitățile cu populație românească

-

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a decis vineri, în şedinţă extraordinară, alocarea pentru localităţile din nordul judeţului a unor sume mult mai mici decât fondurile repartizate celor cu populaţie maghiară din cota de 6% din impozitul pe venit, fapt care a stârnit nemulţumirea consilierilor partidelor româneşti.

În şedinţa extraordinară s-a supus dezbaterii şi aprobării o hotărâre privind repartizarea către localităţile din zonele Gheorgheni şi Topliţa a sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit, decizie care a fost amânată la precedenta şedinţă, din cauza că banii propuşi pentru alocare localităţilor româneşti erau mai mici şi de zece ori decât cei alocaţi localităţilor cu populaţie preponderent maghiară.

- Advertisement -

La şedinţa de vineri, şeful grupului PSD din CJ Harghita, Costin Hîrlav, a depus un amendament la această hotărâre prin care se diminuau sumele de la localităţile maghiare şi se majorau sumelor pentru localităţile româneşti Acest amendament a fost, însă, respins, fiind aprobată hotărârea iniţială.

Consilierul PSD Costin Hîrlav a subliniat că sunt diferenţe foarte mari, chiar şi de zece ori, între localităţile cu populaţia preponderent maghiară şi celelalte, subliind că alocările nu trebuie să se facă pe criteriu etnic, ci în funcţie de numărul de locuitori.

- Advertisement -

„Astăzi am depus un amendament prin care am considerat că se poate repara o greşeală, dar din păcate ceilalţi colegi consilieri nu au vrut. Este un gust foarte amar, pentru că mi se pare o bătaie de joc la adresa localităţilor româneşti. Ceilalţi colegi ne-au arătat că politica se bazează pe voturi, ori, noi, trei consilieri PSD plus doi de la PNL, suntem cantitate neglijabilă pentru a lua decizii Noi nu am cerut bani în plus, noi am cerut, de fapt, drepturile noastre care considerăm că ni se cuvin, în funcţie de numărul de locuitori. Nu am cerut sume aberante. Este normal ca localitatea Remetea să primească mai mult decât Sărmaş, deoarece Remetea are spre 7.000 de locuitori, Sărmaş are 3.700 de locuitori, dar nu de zece ori mai mult. Deci, Remetea a primit un milion iar Sărmaş a primit 100.000 de lei, sunt foarte mari diferenţe”, a declarat Costin Hîrlav pentru AGERPRES.

Acesta a mai explicat că nu există o metodologie clară de repartizare a sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit, alocarea fiind stabilită de conducerile UDMR din cele trei zone ale judeţului, respectiv Odorhei, Ciuc şi Gheorgheni.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img