Franţa nu va juca în ‘concursul cine este cel mai stupid’ cu liderii italieni, care şi-au înmulţit declaraţiile jignitoare la adresa preşedintelui Emmanuel Macron, a afirmat miercuri ministrul francez pentru afaceri europene, citat de AFP și Agerpres.
‘Intenţia noastră nu este de a juca în concursul care este cel mai stupid’, a declarat Nathalie Loiseau, în finalul unei şedinţe de guvern, sugerând că Parisul nu se va lăsa atras într-un război al declaraţiilor şi nici nu va lansa măsuri de retorsiune faţă de Roma.
‘Atunci când afirmaţiile sunt excesive atât prin ton, cât şi prin numărul lor, ele devin nesemnificative’, a spus ea în continuare.
Cu toate acestea, vizite ale unor responsabili francezi în Italia cu greu pot fi avute în vedere într-un astfel de context, indiferent de dorinţa de a lucra împreună, a adăugat Nathalie Loiseau. ‘Permite oare acest climat vizite ministeriale ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic? Voi merge în Italia când climatul se va îmbunătăţi’, a avertizat ea. ‘Avem multe de făcut cu un vecin atât de important ca Italia, dorim să putem lucra în continuare’, şi-a exprimat speranţa ministrul francez.
Ministrul de interne italian Matteo Salvini, care încearcă să organizeze un front european de extremă dreaptă împotriva proeuropenilor, a emis declaraţii de o violenţă rară împotriva preşedintelui francez în perspectiva alegerilor europene din luna mai.
Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă) şi omul forte al guvernului italian, a declarat că speră că poporul francez se va elibera în curând de ‘un preşedinte foarte slab’, afirmaţii fără precedent din partea unor responsabili ai ţărilor fondatoare ale UE.
Vicepremierul Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), o altă componentă a majorităţii guvernamentale de la Roma, a acuzat duminică Franţa că a ‘sărăcit Africa’ şi i-a făcut pe migranţi să ia calea Europei prin politica sa de ‘colonizare’.
Ambasadoarea Italiei în Franţa a fost convocată luni la Ministerul de Externe francez după aceste afirmaţii considerate de către Paris ‘inacceptabile şi fără obiect’.
Totuşi, cu excepţia acestei convocări, executivul francez a fost foarte măsurat în reacţiile sale, nedorind să toarne gaz pe foc în relaţia cu Roma, în timp ce se confruntă cu criza ‘vestelor galbene’ în Franţa.