CONFIRMARE OFICIALA: Resturile de avion gasite in Reunion sunt de la MH370/ Misterul crustaceelor

0
474
Police carry a piece of debris from an unidentified aircraft found in the coastal area of Saint-Andre de la Reunion, in the east of the French Indian Ocean island of La Reunion, on July 29, 2015. The two-metre-long debris, which appears to be a piece of a wing, was found by employees of an association cleaning the area and handed over to the air transport brigade of the French gendarmerie (BGTA), who have opened an investigation. An air safety expert did not exclude it could be a part of the Malaysia Airlines flight MH370, which went missing in the Indian Ocean on March 8, 2014. AFP PHOTO / YANNICK PITON

Premierul Malaeziei, Najib Razak, a anunțat miercuri că fragmentul de aripă găsit în Insula franceză Reunion săptămâna trecută aparține avionului companiei Malaysia Airlines care efectua zborul MH370, dispărut în urmă cu un an, transmit agențiile internaționale de presă.

UPDATE, 21. 30: Procurorul adjunct al Parchetului din Paris insa nu a confirmat in totalitate informatia. Exista indicii puternice ca ramasitele gasite pe plaja din Reunion apartin zborului MH370, a declarat acesta miercuri seara intr-o conferinta de presa.

O parte din mister ar putea fi dezlegată de … crustacee!

Răspunsul ar putea veni de la balane sau Balanus perforatus cum li se mai spune acestor mici crustacee care sunt agăţate pe bucata de aripă de avion găsită La Réunion. Din spusele specialiştilor, crustaceele ar putea să-i ajute pe experţi să determine câtă vreme fragmentul respectiv a stat în apă.Testele le-ar putea spune anchetatorilor şi temperatura apei în care a stat bucata de aripă. Pe scurt, balanele le vor spune specialiştilor prin ce ape a trecut şi poposit bucata de avion.

Reamintim că zborul companiei malaeziene decolase de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing dar avionul cu 239 de oameni la bord deviase de pe ruta sa înainte să dispară de pe ecranele radarelor. Ori toate căutările epavei s-au concentrat în sudul Oceanului indian, în largul coastelor Australiei. Hans-Georg Herbig, un renumit geolog german afirmă astfel că « dacă specia de balane lipită de bucata de aripă provine din familia Lepas atunci se poate afirma cu certitudine că accidentul s-a produs în apele reci din sud-vestul Australiei ». In funcţie deci de specia de balane – de apă rece sau de apă tropicală – se va şti mai cu precizie pe unde a căzut avionul Boieng 777. Alţi experţi încearcă să relativizeze însă rolul balanelor în anchetă întrucât există tipuri de astfel de crustacee care sunt răspândite pe o arie geografică foarte mare.

Oricum, studierea balanelor de pe bucata de aripă nu este decât un element printre multe altele destinate să dezlege misterul dispariţiei zborului MH370.