spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
Acasă#CentenarComoara de sub Castelul Peleș

Comoara de sub Castelul Peleș

-

Castelul Peleș este una dintre cele mai importante ctitorii regale din România. Acest castel, care se numără printre cele mai frumoase din Europa, a fost construit de Regele Carol I pentru a găzdui tronul României. În ultimii ani, sute de mii de oameni au vizitat muzeul din acest castel. Însă nu toți cei care au trecut pragul reședinței regale cunosc povestea comorii îngropate împreună cu piatra de temelie a castelului.

- Reclama -

RELATAREA RFI LA RUBRICA PAGINA DE ISTORIE

- Advertisement -

Principele domnitor Carol I a rămas profund impresionat de frumusețea Văii Prahovei încă de la venirea sa în țară, în 1866. În anul 1872, el a reușit să cumpere, cu banii săi personali, un domeniu de 1.000 de pogoane, situat în Sinaia de azi. În anul 1873, trei arhitecți renumiți, Johannes Schultz, Carol Benesh și Karel Liman au început să pregătească domeniul de la Sinaia pentru construcția castelului. Vreme de doi ani, 300 de muncitori au lucrat pentru a pregăti viitoarea construcție, care trebuia să exprime măreția României și prestigiul european al monarhilor români.

În 10 august 1875, în sfârșit, a fost pusă piatra de temelie a castelului, sub care au fost îngropate câteva zeci de monede de aur, primele monede românești cu chipul lui Carol I. Aceste monede pot fi socotite drept o comoară în adevăratul sens al cuvântului. Și aceasta nu doar pentru cantitatea de metal prețios încorporat în acești bani, ci, mai ales, datorită valorii lor simbolice.

- Advertisement -

Primul care a încercat să emită o monedă românească a fost domnitorul Alexandru Ioan I Cuza, însă nu a reușit acest lucru din cauza opoziției Imperiului Otoman, care era puterea suzerană a României. Carol I a luat decizia de a emite o monedă românească cu câțiva ani înainte ca România să își proclame independența. Faptul că aceste monede bătute în metal prețios au început să circule în toată Europa arăta faptul că mulți europeni începuseră să se gândească la viitoarea independență a României ca la un lucru inevitabil.

Castelul Peleș a fost finalizat în 1883. Între timp, România devenise independentă, dobândise Dobrogea și fusese proclamată Regat, iar Carol I devenise Regele României. Castelul a costat aproximativ 16 milioane de lei aur, iar banii au provenit exclusiv din averea privată a monarhului român.

Castelul Peleș are 160 de camere, precum și mai multe intrări și scări interioare. Era unul dintre cele mai moderne edificii aristocratice din Europa. Castelul avea propria sa uzină electrică și propriul său sistem de încălzire centrală. Plafonul de sticlă care acoperă Holul de Onoare poate fi deplasat cu ajutorul unui motor electric. În castel a fost amenajată o sală de teatru, săli de consiliu, precum și cabinetul de lucru al lui Carol I, care are și o ușă secretă.

Castelul a fost scena a numeroase evenimente istorice. În perioada comunistă, castelul a fost confiscat, însă, în 2007, a fost retrocedat Regelui Mihai I. În prezent, castelul găzduiește numeroase ceremonii regale și își păstrează și statutul de muzeu care atrage turiști din întreaga lume.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img