Comisarul european pe justiție, arestat în trecut pentru corupție, susține abuzurile DNA. FIICA EI A AJUNS LA SPITALUL DE NEBUNI

0
133
epa05900886 European Commissioner for Justice, Consumers and Gender Equality Vera Jourova presents the 2017 Justice scoreboard during a press conference at the European Commission in Brussels, Belgium, 10 April 2017. The EU Justice Scoreboard according to the European Commission website's explanation is 'an information tool aiming to assist the EU and Member States to achieve more effective justice by providing objective, reliable and comparable data on the quality, independence and efficiency of justice systems in all Member States'. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, cere guvernului României să reconsidere legislaţia recentă privind sistemul judiciar, informează DPA, care preia un interviu publicat luni de ziarul Die Welt, transmite agerpres.

Jourova a apreciat că legile respective ameninţă independenţa judecătorilor, limitează autoritatea procurorilor şi subminează încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar. Pentru guvernul de la Bucureşti ar fi „util” să refacă planurile respective, a adăugat ea.

DPA menţionează că reforma juridică promovată prin legislaţie a declanşat proteste publice. Potrivit agenţiei, organizatorii acestor proteste susţin că legile sunt făcute în interesul politicienilor corupţi; un exemplu ar fi dezincriminarea unor abuzuri în serviciu.

Comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová a fost arestată pentru corupție, soțul a părăsit-o, iar fiica sa a ajuns într-un spital de psihiatrie.

În urmă cu 12 ani a fost arestată pe aeroportul din Praga de binomul ceh, la întoarcerea dintr-o vizită oficială în Bielorusia, în fața camerelor de luat vederi, pentru corupție.

Jourova a fost acuzată că a primit 2 milioane de EURO de la un primar din Moravia de Sud pentru alocarea de fonduri pentru reconstrucția castelului Budisov. Era atunci ministru adjunct pentru dezvoltare regională în guvernul ceh.

A stat în arest preventiv timp de 33 de zile dar după doi ani a fost achitată și a primit despăgubiri de la statul ceh de 100.000 de EURO.

Când a ieșit din arestul preventiv soțul o părăsise, iar fiica sa avusese o cădere nervoasă și era internată într-un spital de psihiatrie.

A încercat să se angajeze dar nu a putut așa că și-a făcut o firmă de consultanță pentru fonduri europene lucrând pe fostul spațiu sovietic, România, Serbia, Macedonia și Muntenegru.