spot_img
0.1 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăJustitieColonelul Daniel Dragomir, dezvăluiri despre Sufrageria lui Oprea: Este important ca membrii...

Colonelul Daniel Dragomir, dezvăluiri despre Sufrageria lui Oprea: Este important ca membrii Comisiei să înţeleagă cum s-a ajuns la dosarul Voicu

-

Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI,a vorbit luni, în faţa Comisiei de Anchetă despre noaptea de 6-7 decembrie 2009, controversata noapte a alegerilor, dar și despre evenimentele dinainte și după.

- Reclama -

El a spus că SRI a „documentat” această întâlnire de acasă de la Oprea şi a sugerat Comisiei de anchetă să întrebe Serviciul despre Raportul făcut în urma acestui eveniment.

Este important ca membrii Comisiei să înţeleagă cum s-a ajuns la dosarul domnului Voicu, care au fost presiunile, când datele referitoare la Voicu şi celelalte persoane din dosar existau din vara anului 2009… Cine a decis trimiterea dosarului către DNA, care a fost rezoluţia domnului Morar şi cum a ajuns el la procurorul Papici?, a indicat Dragomir.

DECLARAȚIILE LUI DANIEL DRAGOMIR: 

„Este important ca membrii Comisiei să înţeleagă cum s-a ajuns la dosarul domnului Voicu, care au fost presiunile, când datele referitoare la Voicu şi celelalte persoane din dosar existau din vara anului 2009… Cine a decis trimiterea dosarului către DNA, care a fost rezoluţia domnului Morar şi cum a ajuns el la procurorul Papici?

La 3 zile după episodul „Sufrageria” a încept decapitarea postului Realitatea TV. Despre momentul din 2007, când un bileţel cu 3 nume de judecători de la CCR a fost pierdut de Coldea… Acele bileţele au fost scrise de Florian Coldea… Cunosc modalităţile de desfăşurare. Arhiva se afla şi se află în subordinea Secretariatului general al SRI, care era condus la acea vreme de Marius Sorin Vlădeanu.

Acea activitate de căutare în Arhivă a fost una dintre primele încercări ale lui Coldea de a juca în mediul politic. A fost o greşeală şi ulterior a şi recunoscut. Toate aceste elemente sunt identificabile. Când se credea că domnul Coldea era suspendat, de fapt era la birou, de fapt conducea, doar că nu mai semna. El avea acces la telefoanele operative, dar nu mai semna documente. Din punctul de vedere al acelor bileţele a fost prima ingerinţă a lui Coldea în ceea ce priveşte zona Curţii Constituţionale. Domnul Oprea era cel mai politician între militari şi cel mai militar între politicieni”,  a mai precizat în faţa Comisiei de anchetă fostul ofiţer SRI.

SCOPUL ÎNTÂLNIRII

Întâlnirea din birou (n.red-din casa lui Gabriel Oprea) a fost o întâlnire operativă. Eu nu pot afirma că, la acea întâlnire, s-au petrecut lucruri care au influenţat rezultatul alegerilor, dar pot spune că acei oameni de la întâlnire au făcut în aşa fel încât să îşi păstreze funcţiile

CAPUL LUI ȘTEFĂNUȚ

„Capul generalului Ştefănuţ a căzut festiv, îndepărtarea altui general 3-4 săptămâni în perioada alegerilor… Unitatea anti-teroristă nu s-a implicat în acele alegeri. Întâlnirea din sufrageria lui Oprea a fost documentată şi există date. Au fost foarte multe convorbiri telefonice, Kovesi cu Coldea, Dâncu, Muşătescu…Toate aceste convorbiri sunt documentate. Acea întâlnire a fost foarte tensionată pentru că, în baza acelor sondaje scoase de Antena 3 şi Realitatea, un candidat pierdea şi în momentul acela fiecare dintre participanţi avea de pierdut funcţia – mai puţin domnul Dan Andronic -, avea să iasă din Sistem.

Este important ca membrii Comisiei să înţeleagă cum s-a ajuns la dosarul domnului Voicu, care au fost presiunile, când date referitoare la Voicu şi celelalte persoane din dosar existau din vara anului 2009… Cine a decis trimiterea dosarului către DNA, care a fost rezoluţia domnului Morar şi cum a ajuns el la procurorul Papici. La 3 zile după episodul sufrageria a început decapitarea postului Realitatea TV”, a spus Dragomir.

CU COLDEA ÎN SUDAN:

„Împreună cu generalul Coldea am avut activităţi care au avut legătură cu Sudanul, unde nu există ambasador. Acolo este doar un însărcinat cu afaceri, pentru că este un post foarte greu. Episodul cu Sudanul. Mi-a confirmat aceste presiuni şi cumva mi-a confirmat că implicarea datei de 6 decembrie a dus la o situaţie care i-a permis să-şi păstreze funcţia.

DOCUMENTAREA

„Dacă a existat o documentare a acelei intalniri? Fiecare ofiter care participa la intalniri la care participa si oameni politici este obligat sa raporteze acest aspect datorita procedurilor interne. Ar trebui sa existe o raportare sau o documentare despre ceea ce s-a discutat la acea intalnire, care mai departe trebuia adusa la cel care şef CSAT la acea vreme”.

Fostul ofiţer a mai precizat desprea cea noapte că raţiunea invitaţiei Laurei Codruţa Kovesi era acela că aceasta detinea cătuşele în acel moment.

CELULA DE CRIZĂ DE LA PSD

„Domnul Oprea era cel mai basist dintre cei prezenti. Domnul Coldea si doamna Kovesi primisera semnale cu privre la indepartarea lor din functie. Intalnirea a fost extrem de tensionata. (…) În paralel a avut loc o alta celula de criza, la sediul din Kiseleff al PSD, la care au participat domnul general Ionel Marin, generalul Dumitru Iliescu, Cătălin Voicu.

Înca din anul 2009 a existat o atentie deosebita acordata inclusiv prin acordarea mandatelor de siguranta nationala in cazul domnului Catalin Voicu. Intalnirea de la Gabriel Oprea a constituit si un prilej de identificare a solutiilor pentru blocarea initiativelor domnului Voicu si a generalului Iliescu”, a mai spus fostul ofiţer SRI.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img