Demonstrație la Paris împotriva lui Roman Polanski

0
21

Asociația Osez le féminisme! a lansat un apel la o manifestație de protest luni seară cu prilejul unei retrospective a Cinematecii consacrate reputatului regizorului franco-polonez Roman Polanski, acuzat de mai multe femei de agresiune sexuală, relatează AFP.

Manifestația este prevăzută pentru ora 18: 30 GMT în fața instituției, unde realizatorul în vârstă de 84 de ani urmează să asiste la proiecția noului său film „Based on a True Story”.

„Pentru noi este importat să anulăm retrospectiva, să fie oferite scuze din partea Cinematecii și să existe o luare de conștiință”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a grupului feminist, Raphaëlle Rémy-Leleu.

Cinemateca franceză a exclus anularea acestei retrospective. „Fidelă valorilor și tradiției sale de independență, Cinemateca nu dorește să se substituie justiției”, a anunțat instituția prezidată de regizorul Costa-Gavras, denunțând acest apel „la cenzură pur și simplu”.

„Retrospectiva lui Polanski este prevăzută de mult timp”, precizase vineri titulara culturii, Françoise Nyssen. „Este vorba de o operă și nu de un om, nu vom condamna opera sa”.

Sub presiunea feministelor, Roman Polanski a fost nevoit să renunțe la începutul anului la prezidarea ceremoniei premiilor César, decernate în fiecare an de Franța profesioniștilor din cinematografie.

Regizorul a fost inculpat în 1977 în SUA pentru viol asupra unei adolescente de 13 ani, Samantha Gailey. În vârstă atunci de 43 de ani, Polanski a recunoscut că a întreținut relații sexuale ilegale cu o minoră. Judecătorul acceptase să nu fie reținute și alte incriminări printre care și cea de viol.

După ce a stat 42 de zile la închisoare, Roman Polanski a fugit din SUA în ianuarie 1978, temându-se de o pedeapsă mai aspră, contrar acordului amiabil încheiat cu judecătorul.

În urma scandalului Weinstein, numeroase femei au ieșit din umbră pentru a-l acuza pe regizor de agresiune sexuală, acuzații considerate neîntemeiate de avocatul lui Polanski.