COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLTICS)
Puterea și-a trecut azi prin Camera Deputaților cele două legi de modificare a Codurilor penale, cu un vot lejer, am spune, în pofida valurilor făcute de partidele din opoziție. Un vot care ar trebui să-i pună pe gînduri pe liderii respectivelor partide, ba chiar pe Klaus Iohannis, pentru că ele devoalează un mecanism de gîndire care se va manifesta în mod categoric și la alegerile din acest an.
Modificările de azi ale celor două coduri sunt importante și sunt vehement contestate de fanii necondiționați ai anticorupției. Istericul de serviciu al opoziției, Andrei Caramitru, scrie, bunăoară, pe Facebook: ”Grijania voastră de nenorociti ! S-au “scăpat” și albit, in bloc. Inclusiv violatorii, pedofilii, criminalii sunt scăpați. Cu voturile UDMR. Nu vom uita asta. Locul vostru – borfasilor de la PSD/ALDE/UDMR – este la pușcărie sau in exil unde să muriți de foame – nici gunoieri sa nu va angajeze aia. Rusine sa va fie!”.
Violența de limbaj trădează furia useriștilor. Numai că un dram de luciditate ar trebui să-i determine să vadă altceva în voturile de azi. Anume, solidaritatea unui segment majoritar al clasei politice, transpartinic, în fața tăvălugului cătușelor, din ultimii ani, și a încălcării grosolane a drepturilor omului.
Cu toate divergențele binecunoscute cu partidele puterii, PSD și ALDE, azi, în spatele voturilor în favoarea modificării codurilor, s-au aliniat, cuminți, absolut toți oamenii prezenți ai UDMR, două treimi dintre deputații minorităților, trei sferturi dintre neafiliații politic prezenți, adică 4 dintr-un total de 25, majoritatea zdrobitoare, adică 22, aparținînd Pro România, și chiar un deputat al PMP, care și-a sfidat pe față propriul partid, mare adversar al modificărilor de azi.
Cele două legi de modificare au trecut cu un avantaj absolut covîrșitor, de 99, respectiv 98 de voturi, și asta într-un moment în care se vorbește intens de subțierea numărului de parlamentari ai puterii și de o majoritate aproape pe muchie.
Încă mai grav, însă, dacă USR s-a mobilizat total pentru voturile de azi, 27 din 27, liberalii au chiulit în masă: 23 de absenți dintr-un total de 68 de deputați înseamnă cca.34%.
Faptul că un liberal din trei a lipsit de la cel mai important vot al anului nu poate fi, evident, o întîmplare. Cum nici absența deputaților Pro România nu e. La ALDE, spre comparație, rata de absenteism a fost de unul din 18, iar la PSD de unul din 139.
Am atras atenția în repetate rînduri că mesajele electorale anti-corupție riscă să producă masive demobilizări ale activelor de partid în teritoriu, acolo unde majoritatea zdrobitoare a edililor locali, spre exemplu, au dosare penale și li se încrețește pielea cînd aud de DNA.
Ori, pînă acum partide precum PNL și USR-PLUS, cărora li se adaugă candidatul prezidențial Klaus Iohannis, pare că nu au nimic altceva de transmis, electoral vorbind, în afara mesajelor privind corupția.
O strategie care le-ar putea fi fatală, cît de curînd.
- Advertisement -