Ministerul Sănătăţii, instituţie condusă de Vlad Voiculescu, organizează, pe repede-nainte, procesul de selecţie a noului director al Direcţiei de politica medicamentului, fără concurs propriu-zis, ci doar pe baza de dosar şi interviu. Surse din instituţie au declarat pentru Adevărul că favorită pentru funcţie e o farmacistă din Târgu Mureş, considerată apropiată de echipa ministrului Voiculescu.
Ministerul Sănătăţii a anunţat pe 16 februarie faptul că scoate la concurs postul de director al Direcţiei politica medicamentului, a dispozitivelor şi a tehnologiilor medicale. Selecţia, pe bază de dosar care trebuia trimis pe o adresă de e-mail de la Ministerul Sănătăţii, urmată de un interviu în faţa unei comisii. Trimiterea dosarelor s-a putut face doar timp de două zile, adică pe 17 şi 18 februarie, până la ora 16.00. Practic, cine nu era la curent cu toate anunţurile Ministerului Sănătăţii era luat pe nepregătite, dat fiind faptul că între anunţul privind concursul şi începerea depunerea dosarelor erau mai puţin de 24 de ore.
Potrivit unor surse politice, interviurile urmează să fie date în faţa unei comisii formate din Nicoleta Rusu secretarul general al ministerului, Amalia Şerban, directorul Direcţiei de asistenţă medicală şi sănătate publică, precum şi Alexandrina Culea, directorul Direcţiei juridice, recent adusă de ministrul Vlad Voiculescu de la Poliţia Locală a Sectorului 1.Din cele opt dosare depuse, patru au fost respinse, astfel că la interviu program în această dimineaţă au rămas doar patru persoane.
Surse din interiorul Ministerului Sănătăţii relatează că deja există o favorită pentru ocuparea funcţiei în aşa-zisa competiţie, fapt cunoscut inclusiv de comisia de examinare. Mai precis, favorită ar fi Monica Negovan. De de profesie farmacist, Negovan locuieşte în Târgu-Mureş şi a avut afaceri în domeniul farmaceutic, în asociere cu Pharma Farm, firmă deţinută de compania maghiară Richter, susţin surse din instituţie pentru „Adevărul”, precizând că aceasta deja şi-ar fi depus deja demisia de la firma unde a activat în ultimii ani. De asemenea, aceleaşi surse menţionează că Negovan e considerată a fi din cercul de cunoscuţi ai Andreei Moldovan (originară tot din Târgu Mureş), primul secretar de stat numit de Voiculescu când a ajuns la conducerea Ministerului Sănătăţii, dar şi a actualului şef al instituţiei, Vlad Voiculescu.
Precizare
Ministerul Sănătății face următoarele precizări în legătură cu informațiile prezentate în articolul „Clanul Voiculescu. Vlad Voiculescu”, publicat în data de 22 februarie pe site-ul Flux24.ro:
(1) Potrivit Art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020, pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice concursurile pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante/temporar vacante au fost suspendate. Totodată, Art. 11 din Legea nr. 55/2020 prevede că, pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea, coordonarea și sub autoritatea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile publice de execuție și conducere, pot fi ocupate de funcționari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs. Numirea se face prin ordin al ministrului Sănătății (OMS) și încetează de drept în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă. În prezent, în cadrul Ministerului Sănătății, ocuparea posturilor vacante și temporar vacante se face în conformitate cu prevederile OMS 905/2020, cu modificările și completările ulterioare, iar inițierea procedurii de ocupare, fără concurs, a posturilor vacante sau temporar vacante din Ministerul Sănătății, inclusiv funcțiile publice de execuție și conducere, se aprobă de către ministrul Sănătății prin referat întocmit de conducătorul structurii în care se regăsește postul vacant sau temporar vacant.
Referatul aprobat va fi înaintat structurii de resurse umane din cadrul Ministerului Sănătăți, care organizează selecția, în vederea demarării procedurii de ocupare, fără concurs, a posturilor vacante sau temporar vacante.
Biroul Încadrări Personal din cadrul Ministerului Sănătății, care organizează procedura de organizare a ocupării postului, are obligația de a posta pe pagina instituției anunțul privind ocuparea, fără concurs, a posturilor vacante.
Anunțul cuprinde în mod obligatoriu următoarele elemente:
- denumirea postului pentru care se organizează procedura de ocupare;
- condițiile generale și specifice prevăzute în fișa de post;
- actele necesare în vederea ocupării, fără concurs, a posturilor vacante/temporar vacante;
- condițiile generale și specifice de ocupare a posturilor;
- data-limită până la care se pot depune dosarele;
- data selecției dosarelor;
- bibliografia necesară ocupării postului.
(2) Astfel, procedura de organizare a ocupării, fără concurs, a funcției publice vacante de director – gradul II – Poziția 1 al Direcției Politica Medicamentului, a Dispozitivelor și Tehnologiilor Medicale a fost organizată conform legii și s-a desfășurat astfel:
- 16 februarie: afișare pe site-ul Ministerului Sănătății a anunțului de organizare a ocupării, fără concurs, a funcției publice vacante de director – gradul II – Poziția 1 al Direcției Politica Medicamentului, a Dispozitivelor și Tehnologiilor Medicale;
- 17 – 18 februarie (până la ora 16.00): transmiterea exclusiv electronic, scanat, în volum complet a dosarelor candidaților;
- 19 februarie: afișarea rezultatelor selecției dosarelor;
- 22 februarie: intervievarea candidaților și afișarea rezultatelor probei interviului;
- 22 februarie: afișarea rezultatului final.
(3) În cadrul procedurii de ocupare a postului menționat anterior au fost depuse 8 dosare, dintre care 2 dosare au fost respinse pentru neîndeplinirea condițiilor de vechime în specialitatea studiilor, 1 dosar din lipsa formularului de înscriere și a neîndeplinirii condițiilor de vechime în specialitatea studiilor, iar 1 dosar pentru depunerea după termen.
(4) La proba de interviu pentru ocuparea funcției menționate anterior, 2 dintre cei 4 candidați admiși în urma selecției dosarelor au fost absenți.
Anunțul și rezultatele pot fi consultate pe site-ul Ministerului Sănătății la următorul link:
Menționăm că întreaga procedură s-a făcut în deplină legalitate.