spot_img
9.3 C
București
duminică, aprilie 2, 2023
AcasăcoronavirusMacedonia de Nord acuză UE: A lăsat fără vaccin regiunea Balcanilor

Macedonia de Nord acuză UE: A lăsat fără vaccin regiunea Balcanilor

-

Macedonia de Nord, a cărei campanie de vaccinare anti-COVID-19 a început doar la o scară redusă, este o ”victimă colaterală” a strategiei europene, a declarat marţi ministrul de externe al acestei ţări care aspiră să adere la UE şi încearcă de asemenea că cumpere vaccinuri chinezeşti, transmite Agerpres.

- Reclama -

”Uniunea Europeană a transmis un mesaj rău lăsând regiunea (Balcanilor) fără vaccin”, a deplâns ministrul Bujar Osmani, într-un interviu acordat AFP în timpul vizitei sale la Paris.

Macedonia de Nord a început pe 17 februarie campania de vaccinare anti-COVID-19, în urma unei donaţii de câteva mii de doze de vaccin Pfizer/BioNtech primită din partea Serbiei, dar nu beneficiază de mecanismul de achiziţii comune al UE.

Guvernul de la Skopje speră în acest timp să primească în luna martie vaccinuri AstraZeneca prin intermediul mecanismului global COVAX. ”Am plătit în avans anul trecut 800.000 de doze prin acest sistem şi am făcut de asemenea un contract direct cu Pfizer, dar încă nu am primit nimic”, spune cu regret şeful diplomaţiei nord-macedonene. Prin urmare, ”încercăm să securizăm vaccinuri chinezeşti”, 200.000 de doze de vaccin Sinopharm fiind aşteptate la sfârşitul acestei luni, precizează el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img