- Reclama -
de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
- Reclama -
După o ședință tensionată a USRPLUS, Dan Barna a ieșit cu anunțuri care mai degrabă stîrnesc confuzie decît limpezesc lucrurile. ”Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru”, anunță el, dar evită categoric să vorbească despre ieșirea din coaliție ori căderea guvernului.
Birourile Naționale ale USR și PLUS, reunite, au decis în ședința de urgență de azi, că demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării „capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional”.
„A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune. Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru. În al doilea rând, anunțul privind preluarea interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Și aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru țară. Florin Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună. Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le și face. Cerem de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu” a spus Dan Barna.
Problema e că asemenea poziționări, conform tuturor regulilor comunicării politice, trebuie să includă obligatoriu variantele posibile, mai precis pașii de urmat în cazul unui refuz al partenerilor de a se conforma solicitării USRPLUS.
Spunînd că a decis retragerea sprijinului politic pentru premier, Barna spune limpede că trebuie un altul. Deci alt guvern.
Cînd e întrebat de presă dacă, în consecință, acest guvern și-a încheiat cariera, Barna răspunde fără să clipească: ”acest guvern funcționează, acest guvern există, vom avea o discuție în coaliție astăzi pentru a vedea cum mergem mai departe. Am toată încrederea în întelepciunea coaliției USRPLUS-PNL-UDMR de a găsi soluția pentru ca România sa meargă mai departe” mai spune Barna.
„Sunt de acord cu premierul: România nu stă într-o persoană. Acum vom avea o discuție de coaliție pentru a discuta. Până azi toate deciziile majore și-au găsit consensul și sunt sigur că așa o să fie în continuare” adaugă el.
Liderul USRPLUS a evitat, cum spuneam, să spună tranșant dacă partidul său iese de la guvernare dacă nu e schimbat Cîțu, cu toate insistențele firești ale presei. O insistență legitimă, dacă ne gîndim că liderul PNL, Ludovic Orban, deja anunțase sprijinul clar pentru Cîțu.
Ori, prespunînd că cererea lor unică e acceptată de PNL, ”acest guvern nu mai există”, ca să îl parafrazăm, pentru că demisia premierului e demisia întregului guvern.
Președintele Klaus Iohannis ar fi nevoit să cheme iar partidele la negocieri, să desemneze alt premier, care să facă un program și un cabinet, apoi să-l treacă prin parlament.
Dacă USRPLUS alege să se retragă din guvern, premierul Cîțu e obligat, de asemenea, să vină cu guvernul în parlament, din cauza schimbării culorii politice.
La fel de bine, USRPLUS poate susține o moțiune de cenzură a opoziției, dărîmînd guvernul Cîțu.
Totul, în plină pandemie și în campanie de vaccinare națională.
Sunt toate acestea consecințe posibile ale unei decizii precum cea a USRPLUS, dar despre care Barna nu a suflat o vorbă.
Mai grav, el nu a spus cel mai banal lucru; dacă USRPLUS acceptă eliminarea lui Voiculescu din guvern dacă PNL acceptă, la rîndul său, sacrificarea lui Cîțu.
Dar nici nu a vorbit explicit despre menținerea cu orice preț a lui Voiculescu într-un eventual alt guvern.
Barna a mai transmis că a avut o discuție azi cu președintele Iohannis, cel mai probabil în jurul prînzului, dar fără a transmite și o eventuală poziție a acestuia, mai ales în condițiile în care demiterea lui Voiculescu a fost semnată foarte prompt de Cotroceni și publicat în Monitorul Oficial. O revocare suspect de rapidă, care taie posibilitatea revenirii premierului asupra deciziei, în urma ședinței coaliției anunțate de Barna și a eventualului șantaj al USRPLUS.
În plus, spunînd că ar putea ajunge la medierea președintelui, Barna admite, de fapt, că Iohannis a refuzat azi să se poziționeze explicit.
Ca să fie circul complet, se aude că liberalii nu vor ședință de coaliție azi, cum spune Barna, ci abia săptămîna viitoare.
Practic, am asistat la un spectacol politic oferit de USRPLUS în care Barna și Cioloș au decis să ia taurul de coarne, dar în final l-au luat – vorba lui Patriciu – doar de un corn și doar cu un degețel.
Un spectacol care mai degrabă transmite mesajul ”Adio, dar rămîn cu tine” decît pe cel al căderii guvernului Cîțu ori al ruperii coaliției.
- Advertisement -