După dezastrul adus de comunism prin deposedarea ţăranului de pământ, Uniunea Europeană a venit, după 2007, cu un alt cutremur: piaţa comună şi industria alimentară europeană, a declarat vicepremierul și ministrul dezvoltării Vasile Dâncu într-un interviu acordat Formula As, conform inpolitics.ro.
Neprotejat de stat, fără cunoştinţe şi fără niciun ajutor, ţăranul nostru nu poate rezista concurenţei marilor producători europeni. Oricât de bună ar fi marfa lui, oricât de bio, el nu mai are acces în lanţurile occidentale care au preluat integral comerţul în România. Are proprietatea fragmentată, nu are condiţii să producă la standarde europene, nu beneficiază încă de facilităţi şi stimulente pentru a se asocia, şi pierde în fiecare zi teren. Ajunge să producă doar pentru subzistenţă, şi aceasta înseamnă sărăcie şi mizerie. Am încredere că premierul Dacian Cioloş şi ministrul Achim Irimescu, oameni care cunosc bine agricultura europeană, vor construi un sistem de suport statal sau comunitar pentru producătorii agricoli, care să ne facă mai competitivi şi să ne putem recâştiga măcar piaţa românească, invadată acum de produse agricole importate. Să imporţi mâncare într-o ţară agricolă, cu tradiţia şi resursele noastre, este o adevărată barbarie, mai afirmă vicepremierul.
Din acest moment, aiureala e totală. Pentru cei care au uitat – în frunte cu Dîncu, evident – Dacian Cioloș a devenit comisar european pe agricultură, cu sprijinul Germaniei și Franței, tocmai pentru a sprijini politica de mari subvenții agricole către respectivele state, ceea ce a facilitat invazia produselor lor ieftine pe piețele europene. În România, marile lanțuri occidentale de care vorbește Dîncu și în care țăranul român nu are acces sunt exact cele franco-germane.Să credem, deci, că Cioloș a venit în România de la Bruxelles pentru a lupta fix împotriva politicii agricole pe care a promovat-o ani de zile acolo?, comentează Bogdan Tiberiu Iacob pe Inpolitics.ro.