spot_img
1.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăExterneUn Robin Hood bulgar

Un Robin Hood bulgar

-

RELATARE A CORESPONDENTULUI RADIO EUROPA LIBERĂ, PETIO PETKOV

Veselin Mareșki, unul din cei mai bogați oameni din Bulgaria, a declarat război concernului „Lukoil”. Drept rezultat la Varna benzina și motorina costă cu 20-30% mai puțin decât în restul Bulgariei.

După ce a stricat jocul monopolistului „Lukoil” în capitala Litoralului bulgăresc, Veselin Mareșki și-a anunțat planurile de a crea o rețea națională de benzinării în care să fie practicate prețuri reale. Omul de afaceri care și-a făcut averea în sectorul farmaceutic, afirmă că în prima sa benzinărie realizează venituri acceptabile, practicând prețuri cu 20-30% mai mici de cele ale restului comercianților de produse petroliere.

El a acuzat toate guvernele din perioada tranziției că au menținut monopolul companiei „Lukoil Bulgaria” pe piața carburanților. Pe hârtie orice companie poate importa carburanți mai ieftine. Realizarea însă se lovește de sistemul a.z. depozite fiscale controlate în proporție de 80% de proprietarul celei mai mari rafinării în Balcani și a unei vaste rețele de benzinării – concernul „Lukoil”.

La un nivel minim al cheltuielilor de producție și accizelor prețul motorinei și benzinei în cea mai săracă țară din UE rămâne printre cele mai mari. Și aceasta în condițiile în care în ultimii ani „Lukoil Bulgaria” lucrează pe hârtie fără profit.

Omul de afaceri a colectat 410 000 de semnături în favoarea organizării unui referendum național având ca tema introducerea unor reglementări antimonopol pe piața carburanților, reducerea de la 240 la 100 a numărului de deputați, renunțarea la imunități și subvenții pentru partide și liberalizarea pieței farmaceutice.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img