Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a afirmat că în privinţa termoficării Bucureştiul este exact în aceeaşi situaţie ca acum 10 ani.
„Dacă vorbim de Bucureştiul anului 2024, în privinţa termoficării, este exact în aceeaşi situaţie ca acum zece ani. Echipamentele şi reţelele sunt vechi, în proporţie de 90%. Din punct de vedere financiar, vorbim despre o datorie la Termoenergetica faţă de ELCEN, care este de aproape un miliard, sunt sumele restante plus penalităţi. Vorbim despre avarii frecvente, mulţi dintre oameni când ajung acasă constată că nu au apă caldă, nu au apă rece, nu au căldură, ba chiar mai au şi un copil mic şi nu au cu ce să îl spele. Vorbim despre întreruperi neanunţate, fără predictibilitate în consumul alimentării cu apă caldă. Vorbim de un consum crescut de gaze naturale, vorbim despre un preţ de 1.000 de lei al gigacaloriei cu subvenţie de 65%”, a declarat Cîrstoiu, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a adăugat că ar dura 40 de ani pentru a fi înlocuite toate conductele din Capitală, dacă se schimbă câte 100 de kilometri în patru ani.
„Sunt 4.000 de conducte în subteran – 1.000 în conducte principale şi 3.000 în conducte secundare. Ritmul de schimbare de 100 de kilometri în patru ani ne aduce la 40 de ani de acum înainte în a schimba conductele, lucru absolut necesar, dar nu în ritmul acesta”, a spus Cîrstoiu.
El a afirmat că ar putea fi găsite şi alte soluţii pentru a înlocui conductele fără a afecta carosabilul.
„Avem şantiere, şi mă întreb de ce s-au pornit tocmai acum, care nu au avut nicio predictibilitate. Schimbăm aceste conducte, dar ar putea fi găsite şi alte soluţii pentru a face acest lucru fără a afecta (…) carosabilul şi aşa putem continua cu zeci de probleme pe care le are sistemul de termoficare astăzi în Bucureşti, toate rezultând din lipsa unei viziuni, din lipsa unei abordări unitare, din lipsa implicării în alte domenii conexe, dar care fac împreună cu termoficarea un tot unitar”, a precizat Cîrstoiu.
Cătălin Cîrstoiu mai spune că doreşte reducerea preţul gigacaloriei, ceea ce va duce la scăderea facturii pentru energie termică.
„Ne propunem ca în viitor să reducem preţul gigacaloriei şi asta se va reflecta practic în buzunarul fiecărui cetăţean, prin scăderea facturii pentru energie termică, să creştem calitatea termoficării, să creştem calitatea serviciilor de termoficare şi să ne aliniem, pentru că va trebui să ne aliniem, directivelor europene care prevăd că în anul 2030 se scot de pe piaţă centralele individuale, din 2040 este interzisă folosirea lor şi a altor surse de combustie. Practic, noi venim cu nişte propuneri care sunt etapizate în trei categorii. Primele, imediate, în primele şase luni, după care vor fi măsuri care vor fi luate în primii doi ani şi măsuri pe termen lung”, a arătat candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei.