Ciocniri între manifestanți și forțele de ordine la Tirana

0
13

Capitala albaneză Tirana a fost joi din nou scena unor ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi care cereau demisia premierului Edi Rama, relatează dpa și Agerpres.

Ciocnirile s-au produs după ce unii dintre protestatari au încercat să intre cu forţa în clădirea parlamentului.

A fost cel de-al şaptelea protest convocat de opoziţie în ultimele şase săptămâni şi cel puţin al treilea însoţit de violenţe.

Luna trecută, opoziţia albaneză a demisionat în bloc din parlament şi a lansat proteste de stradă. Parlamentul continuă totuşi să funcţioneze, premierul Edi Rama bucurându-se de o majoritate confortabilă.

Joi, în mijlocul mulţimii de manifestanţi adunaţi la Tirana, Lulzim Balsha, liderul Partidului Democrat, de opoziţie, i-a calificat pe Rama şi socialiştii săi drept „o bandă de hoţi”, a relatat TV Klan. „Slujitori ai lui Edi Rama, vine timpul să daţi socoteală”, a strigat Balsha.

Opoziţia, care îl acuză pe Rama că are legături cu criminalitatea organizată şi ţine sub presiune media şi instituţiile de stat, cere instalarea unui guvern tehnic care să pregătească alegeri corecte.

Edi Rama a venit la putere la alegerile din 2013, iar patru ani mai târziu a câştigat un nou mandat. Următoarele alegeri legislative sunt prevăzute pentru 2021, dar socialiştii se vor confrunta, în iunie, cu testul alegerilor locale.