spot_img
26.2 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăDezvaluiriCine e șeful din SRI care scria instrucțiuni cu cerneală verde la...

Cine e șeful din SRI care scria instrucțiuni cu cerneală verde la DNA în dosarul Udrea

-

Eu știu că generalul Florian Coldea folosea cerneala verde pe documentele SRI, a dezvăluit Elena Udrea duminică seară în emisiunea Controverse realizată de Andrei Bădin la B1 TV.

Replica Elenei Udrea se referă-la operațiunea Bujorul, în care ar fi fost implicat SRI și care vizează dosarul Bute.

Fostul președinte Traian Băsescu a invocat public un document despre cazul Udrea, numit Operațiunea Bujorul, în care apar note și instrucțiuni scrise de un fost șef al SRI cu cerneală verde. Traian Băsescu a spus numai că un fost șef al SRI ar fi scris cu cerneală verde, dar nu a dezvăluit numele celui implicat.

Udrea a cerut rejudecarea cazului său deoarece importanța documentului dezvăluit recent ar fi uriașă.

S-au ascuns fapte. s-a mințit. DNA a mințit, a susținut ea.

INTEGRAL INTERVIUL CU ELENA UDREA:

„A existat un plan de cooperare SRI-DNA, planul de cooperare avea nume de cod Bujorul. Se încheie cu informaţia că a fost transmis DNA-ului cu instrucţiuni să nu rămână în dosar. La sfârşitul documentul se spune că acest document este numai pentru uzul procurorului, nu rămâne în dosar. La cum au evoluat lucrurile e clar că documentul a pornit în baza planului Bujorului”, a declarat acum o săptămână Traian Băsescu la B1 Tv.

Traian Băsescu a mai spus că pe documentul care a fost trimis Inspecţiei Judiciare, CSM-ului şi Comisiei de control SRI sunt făcute adnotări.

„Vă mai spun că documentul este lucrat, adică a ajuns la un şef unde s-au făcut mici adnotări. A marcat documentul cu nişte persoane. Întâmplător, toţi au devenit denunţători în Gala Bute”, a mai spus Traian Băsescu.

Fostul președinte Traian Băsescu a dezvăluit duminică seară în emisiunea Controverse realizată la B1 de Andrei Bădin că unul din șefii SRI a dat instrucțiuni scrise în dosarul Gala Bute în care este acuzată Elena Udrea și că aceste lucruri apar în documentul strict secret la care a făcut referire în Senat când a vorbit de el public, dar nu l-a prezentat ca atare. 

A scris instrucțiuni pe documentul SRI pe care l-am primit cu o cerneală pe care o cunosc, a spus Traian Băsescu.

A marcat cu cerneală anumite zone din dosar. Este subliniat în document, a susținut Băsescu.

Știu cine este individul. A folosit o anumită culoare de cerneală. Știu cine o folosea din conducerea SRI, a precizat fostul președinte.

Traian Băsescu a refuzat să spună despre cine e vorba: George Maior sau Florian Coldea.

Documentul dezvăluie că s-a realizat un plan comun de acțiune SRI-DNA. Documentul nu apare în dosarul cauzei și a fost folosit doar pentru informarea procurorului ceea ce nu respectă drepturile procesuale. Acum avem proba cum se făceau dosarele. Acum va trebui să fie cerut Planul de acțiune, care nu este în document,, a precizat Băsescu.

ÎNREGISTRAREA PĂRȚII A DOUA A INTERVIULUI CU TRAIAN BĂSESCU DESPRE SRI ȘI GALA BUTE

Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut public, miercuri, un document al SRI, despre care spune că este strict secret şi i-a parvenit în urmă cu câteva luni, şi care vizează dosarul Gala Bute, menţionându-se clar rolul acestuia şi cum funcţiona relaţia cu sistemul judiciar.

„Este un document document strict secret al UM 0198 SRI din 9.11.2011 care mi-a parvenit acum câteva luni şi nu l-aş fi făcut public dacă nu vedeam minciuna din adresa DNA către ICCJ. Nu citesc mult, va spun că documentul vorbeşte de oameni care se află într-un dosar penal care au săvârsit infractiuni dar despre care DNA nu spune mare lucru si pentru a fi concludent, vă citesc câteva pasaje: <<În temeiul art 14 din Legea 14 din 92 si art 15 din Protocolul de cooperare între Parchetul de pe langă ICCJ şi SRI pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securitatii nationale si urmare a adresei noastre din 24 .06 2011 respectiv planul de cooperare, vă comunicăm>>. Ce înţelegem este că protocolul a funcţionat din plin şi a existat un plan de cooperare între SRI şi DNA”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu în plenul Senatului.

Fostul preşedinte a mai spus că la finalul documentului se vorbeşte şi despre beneficiarii informaţiilor.

„Finalul documentului spune în conformitate <<cu dispozitiile articolului 8 si 57 din protocolul de coperare dintre Parchetul de e lânga ICCJ şi SRI, pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, vă adresăm rugămintea ca datele prezentate să fie destinate informarii procurorului de caz potrivit principiului necesitatii de a cunoaşte fără a fi introduse în dosarul cauzei>>. Acest documet strict secret arată ca protocolul dintre parchet de pe lngă Inalta Curte şi SRI a functionat din plin, s-a intocmit un plan de acţiune şi informaţiile care au fost transmise DNA nu au fost destinate si avocatului si inculpatilor” , a mai spus Băsescu.

Fostul preşedinte spune că documentul, care vizează dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată în primă instanţă Elena Udrea, va fi transmis Comisiei de Control SRI, Inspecţiei Judiciare şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Băsescu spune că mecanismul folosit arată cum se ajungea la politicieni.

„Asta probează de data aceasta un sistem. Îi prinzi şi pe miutitor şi pe cei mituiţi şi pentru a scăpa dau un nume de om politic important. Documentul vizează Gala Bute. Cei mentionati în document ori au fost disjunşi ori denuntători după ce au dat si 8 declaratii”, a afirmat senatorul PMP.

Traian Băsescu a afirmat, în plenul Senatului, că a luat decizia de a face publice informaţiile, după datele apărute marţi legate de răspunsul DNA referitor la implicarea SRI în într-un dosar penal. Deşi nu a dat numele dosarului, din declaraţii reiese că este vorba de adresa din dosarul lui Liviu Dragnea.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img