spot_img
16.5 C
București
vineri, septembrie 30, 2022
AcasăAnalizeChina mută în Kazahstan

China mută în Kazahstan

-

Viitoarea vizită a președintelui chinez Xi Jinping în Kazahstan, care va fi prima sa călătorie în străinătate de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, este văzută ca deschizând calea pentru discuții cu Rusia, inclusiv cu privire la livrările de petrol și gaze, Alexey Maslov, directorul Moscova. Institutul de Studii Asiatice și Africane al Universității de Stat și un expert al clubului de discuții Valdai, a declarat marți pentru TASS.

- Reclama -

Potrivit expertului, Asia Centrală, inclusiv Kazahstanul, este „un teren pentru testarea unor idei noi” pentru China. „A fost în Asia Centrală când China, în personificarea lui Xi Jinping, a anunțat lansarea One Belt, One Road Initiative”, a amintit el. „Coridoarele de transport prin Asia Centrală sunt foarte importante pentru China, iar Xi Jinping va testa o serie de idei, care vor merge ulterior atât în ​​Rusia, cât și în restul lumii”.

Beijingul, în cuvintele sale, „își remodelează în prezent activele energetice” și se pregătește pentru „discuții la scară largă și neplăcute” privind extinderea cooperării energetice în sectorul petrolului și gazelor cu Moscova. „Kazahstanul este un mare furnizor de petrol și cred că China dorește să obțină sprijin de la astfel de țări, pentru a afla posibile volume de livrări”, a spus el.

În afară de asta, China își formează sfera geopolitică sub o presiune serioasă. „China vrea să știe ce cred țările din Asia Centrală despre multe dintre inițiativele sale, deoarece discuțiile cu Rusia sunt probabil să fie dure și mai ambivalente. De aceea multe lucruri vor fi testate în Kazahstan”, a spus Maslov.

„Înseamnă că este un semnal bun pentru Rusia, cultura politică de rutină chineză”, a adăugat el.

Ministerul de Externe al Kazahstanului a declarat luni că Xi Jinping va efectua o vizită de stat în Kazahstan pe 14 septembrie înainte de summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), care va avea loc în Uzbekistanul vecin în perioada 15-16 septembrie. La summit va participa președintele rus Vladimir Putin.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...