spot_img
5.2 C
București
vineri, noiembrie 15, 2024
AcasăhighlightCheia cazului Valcov: Iohannis Nu il suspenda, dar ii vrea demisia

Cheia cazului Valcov: Iohannis Nu il suspenda, dar ii vrea demisia

-

- Reclama -

Ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a transmis că nu are de gând să renunţe la funcţia sa. Potrivit Constituţiei, el ar putea fi însă suspendat de preşedinte, după ce procurorii DNA au anunţat că au început urmărirea penală în cazul său. Articolul 109 din legea fundamentală, care vorbeşte despre răspunderea membrilor Guvernului, este cel care reglementează această situaţie. Acolo se prevede că, în situaţia în care s-a început urmărirea penală în cazul unui ministru, preşedintele României este cel care poate dispune suspendarea lui din funcţie.
A existat și un precedent. Teodor Atanasiu a fost suspendat din functia de ministru al Apărării, de catre presedintele Traian Basescu, pe 12 septembrie 2006, in urma unor plangeri penale depuse de fostul consilier prezidential Adriana Saftoiu „pentru abuz in serviciu contra persoanei” si de deputatul Eugen Bejinariu. Acesta afirmase public ca foloseste Directia de Informatii Militare pentru a afla ce informatii furnizeaza presei Adriana Saftoiu. Tot impotriva lui Atanasiu a mai depus o plangere la Parchet si deputatul PSD, Eugen Bejinariu, care l-a acuzat de abuz in serviciu in chestiunea lobby-ului pe care serviciul secret al armatei trebuia sa-l desfasoare pe langa parlamentari. O luna mai tarziu, procurorii militari au decis neinceperea urmaririi penale impotriva lui Atanasiu.
REACȚII
Specialistul în drept constituţional Ioan Stanomir a afirmat, la Digi24, că preşedintele poate suspenda un ministru împotriva căruia s-a deschis urmărirea penală. De altfel, articolul 109 din Constituţie este cel care reglementează această situaţie.
Potrivit lui Ioan Stanomir, preşedintele României poate, conform Constituţiei, să suspende un ministru împotriva căruia s-a deschis urmărirea penală.

- Reclama -

„Preşedintele poate, subliniez, poate suspenda un ministru împotriva căruia s-a deschis urmărirea penală. Ţinând seama de natura faptelor pe care domnul Darius Vâlcov este acuzat că le-a comis, prezenţa sa în fruntea unui minister precum cel pe care îl coordonează acum nu se mai justifică. Aş spune că este o incompatibilitate morală şi juridică”, a spus specialistul în drept constituţional.

„Datoria preşedintelui, ca garant al Constituţiei, este să dispună suspendarea din funcţie. Sunt fapte de corupţie care pun un semn grav de întrebare asupra capacităţii ministrului Vâlcov de a-şi îndeplini cu bună-credinţă atribuţiile. Este ca şi cum lupul ar fi pus paznic la stână”
, a mai spus Ioan Stanomir.

- Advertisement -

Update, 17.50:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis duminică, 15 martie a.c., un mesaj cu privire la dispunerea urmăririi penale față de ministrul de Finanțe.

- Advertisement -

Vă prezentăm textul mesajului:

„Având în vedere că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de ministrul Finanțelor, domnul Darius Vâlcov, m-aș fi așteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcție, înțelegând că afectează activitatea și credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat.

În această situație, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcția de ministru al Finanțelor a domnului Darius Vâlcov”.

Departamentul de Comunicare Publică
15 Martie 2015

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img