„Este pentru prima data cand merg intr-un control la dumneaei. A fost prima data cand am controlat-o. O singura lucrare am avut pe DNA. In rest, nu am fost niciodata, nu am discutat anterior, nu am fost niciodata in niciun control. Tocmai de asta ma revolt. E primul control in care… Nu am cunoscut-o, nu intelegeti ca prima data cand am fost in control acolo? Eu am avut discutii cu dansa pentru a lamuri niste aspecte, i-am pus intrebari legate de lamurirea unor aspecte. Nu poti sa te duci in control la cineva, sa-i controlezi subalternii, fara sa intrebi seful, a declarat inspectoarea Elena Radescu de la Directia de inspectia judiciara pentru procurori din cadrul Inspectiei Judiciare intr-o inregistrare audio, in data de 18 octombrie 2017 la Antena 3.
Lumeajustitiei.ro a obtinut in exclusivitate documente care dovedesc ca inspectoarea Elena Radescu a mai facut un control la Directia Nationala Anticoruptie, anterior celui din vara lui 2017 si, la acea data, concluziile verificarilor efectuate de aceasta erau rusinoase pentru conducerea parchetului anticoruptie, spre deosebire de „odele” aduse la controlul de management de la DNA. Mai exact, in noiembrie 2016, cu 8 luni inainte de inceperea controlului privind managementul DNA, procuroarea Elena Radescu concluziona ca in Directa Nationala Anticoruptie exista o problema majora in ce priveste modul de instrumentare al dosarelor mai vechi de 5 ani, determinata de „formalismul controalelor efectuate de procurorii cu functii de conducere”.
Elena Radescu a controlat DNA si a constatat – in cadrul Raportului privind verificarea masurilor luate de procurori si conducerile PICCJ, DIICOT, DNA si alte unitati de parchet, in vederea solutionarii dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizarii cuprins in lucrarea nr. 6961/IJ/1577/DIP/2016 din 20 ianuarie 2017 a Directiei de inspectie judiciara pentru procurori – ca la DNA s-a inregistrat o crestere considerabila a stocului de cauze mai vechi de 5 ani de la prima sesizare, de 61,2%, cu un plus de 106 cauze fata de anul precedent (18 noiembrie 2015) cand se inregistau 173 de dosare mai vechi de 5 ani, rezultand astfel ca la data de 22 noiembrie 2016 in DNA se gaseau un numar de 304 dosare mai vechi de 5 ani.