Cel mai dur Raport de progres al UE pentru Moldova

0
347

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE SEMNAT DE VITALIE CĂLUGĂREANU:

Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a prezentat luni Raportul de progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate – un raport extrem de dur în care a criticat autoritățile pentru toleranța față de corupție și tărăgănarea reformelor.

Pirkka TapiolaPirkka Tapiola

Potrivit raportului, Moldova se confruntă în continuare cu fenomenul corupţiei, are probleme serioase în sectorul financiar „ceea ce prezintă un risc major pentru dezvoltarea economică stabilă, iar reformele stagnează”. (…) „Nu sunt progrese nici în domeniul finanțării mass media și transparenței proprietății media. Multe entități sunt concentrate și supuse interferențelor politice”, a menționat Pirkka Tapiola.

Diplomatul european a insistat asupra necesității combaterii corupției și reformării justiției moldovenești: „Dezvoltarea politică şi economică a Republicii Moldova este împiedicată de corupţia sistemică şi cea la nivel înalt”, se arată în raportul citat. Autorităţilor de la Chișinău li se recomandă să intensifice lupta contra corupției şi să se concentreze pe procesul de prevenire. „În acest sens, este foarte important ca autorităţile să lucreze asupra reformării Procuraturii şi sectorului judiciar şi să asigure independenţa deplină a Centrului Naţional Anticorupţie şi a Comisiei Naţionale de Integritate.

Pirkka Tapiola: „Cum poți să furi atât de mulți bani dintr-o țară atât de mică?”

Referindu-se la furtul a 10 miliarde de lei moldovenești din sistemul bancar al țării, despre care scrie presa în ultima vreme, diplomatul european a precizat că Uniunea Europeană nu poate impune Guvernului de la Chișinău să-și respecte angajamentele asumate, însă autoritățile moldovene vor trebui, oricum, să răspundă pentru faptele lor: „Cetățeni sunt cei care îi vor taxa pe guvernanți”, a precizat Pirkka Tapiola. „Mă tem că nu am un răspuns la întrebarea: „Cum este posibil să furi atât de mulţi bani de la o ţară atât de mică?”. Trebuie să se facă investigații profunde, iar vinovații să fie aduşi în faţa justiţiei şi să fie recuperați banii care mai pot fi recuperați”, a spus șeful Delegației UE la Chișinău.

El a avertizat că dacă nu se vor face reforme palpabile, finanțările din partea UE vor „fi tăiate”, fără posibilitatea de a mai fi recuperate:Ultima dată noi am tăiat 1,8 milioane de euro. Vreau să precizez, că acești bani nu mai pot fi recuperați. UE vrea să știe că banii acordați de contribuabilii europeni, vor fi valorificați pentru modernizarea și dezvoltarea țării”.

Mai întâi reforme, apoi cerere de aderare la UE

Pirkka Tapiola a adăugat că datele prezentate în raport fac dovada faptului că Republica Moldova nu poate depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Înainte de a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să-şi facă temele pentru acasă: „Acum Moldova trebuie să se concentreze asupra implementării Acordului de Asociere cu UE, semnat anul trecut. Există un Plan de acţiuni în acest sens”, a precizat diplomatul european. Potrivit lui, Republica Moldova va putea depune cererea de aderare, după ce vor fi înfăptuite reformele şi numai atunci când vor funcţiona instituţiile democratice.

Diplomatul european le-a reamintit autorităților de la Chișinău și faptul că în 2016 expiră mandatul președintelui țării și, ţinând cont experiența anterioară, Moldova se poate pomeni din nou într-o situație de blocaj. Pentru prevenirea eventualelor blocaje, el a recomandat revizuirea Constituţiei în aşa fel încât alegerea viitorului șef al statului să aibă loc într-o manieră incluzivă, în acest sens urmând a fi consultată Comisia de la Veneţia.

Ratificarea Acordului de Asociere UE – Moldova de către Olanda este problematică

Furtul miliardelor din sistemul bancar al Republicii Moldova ar putea împiedica, săptămâna viitoare, ratificarea de către Olanda a Acordului de Asociere dintre Moldova și UE. Avertismentul a venit din partea deputatului olandez Hans ten Broeke, aflat în vizită la Chișinău: „Săptămâna viitoare, Parlamentul din Olanda urmează să pună la vot ratificarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Vor fi dezbateri dificile. Acest mare scandal pune în pericol procesul de ratificare a Acordului”, a declarat Hans ten Broeke. „Curăţaţi, curăţaţi mizeria din sectorul bancar. Faceți o investigaţie independentă. Sunt o mulţime de lucruri care trebuie făcute, dacă aveţi ambiţia de a fi parte a unei societăţi transparente”, a subliniat Hans ten Broeke.

Există riscul ca moldovenii să asocieze corupția și proasta guvernare cu UE

Potrivit expertului din cadrul Institutului de Studii de Securitate al UE, cu sediul la Paris, Nicu Popescu, UE va fi mult mai dură de acum încolo cu Guvernul de la Chișinău. „Cel mai grav lucru care se poate întâmpla este ca UE să nu mai sprijine Moldova, în condițiile unei crize economice și geopolitice de proporții. Ar fi o catastrofă! UE nu bate cu bățul, ci pur și simplu întoarce spatele unor parteneri care nu sunt credibili”, a declarat Nicu Popescu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit expertului de la Paris, corupția guvernamentală de la Chișinău pune în pericol integrarea europeană. Scăderea sprijinului pentru integrare europeană în rândul populaţiei Republicii Moldova „este o preocupare reală a UE pentru că există senzaţia în UE că în urma sprijinului practic necondiţionat şi foarte sistematic pe care l-a oferit guvernării de la Chişinău în ultimii cinci ani, eşecurile acestei guvernări, corupţia se asociază şi cu ideea de integrare europeană şi UE”, a conchis expertul european.