spot_img
1.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăAnalizeCei 3 care se bat pe scaunul lui Merkel

Cei 3 care se bat pe scaunul lui Merkel

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Udo Bauer

Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz sau Jens Spahn. Cine va prelua şefia CDU de la Angela Merkel? Şi cum priveşte fiecare dintre ei mersul economiei, migraţia sau relaţiile cu Rusia?

    
Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz şi Jens SpahnAnnegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz şi Jens Spahn

Relaţia cu SUA / Donald Trump

Annegret Kramp-Karrenbauer nu s-a remarcat până acum în mod deosebit în chestiuni de politică externă. Provenind din regiunea Saarland, ea este în mod firesc un expert în chestiuni franceze, în timp ce expertiza americană lasă de dorit. În calitate de secretar-general al CDU, liderul conservator a vizitat o dată SUA, a ţinut o cuvântare la întâlnirea anuală a guvernatorilor americani şi a vizitat o uzină BMW. Este un început, dar nimic mai mult. Presa americană o alintă „mini-Merkel”. Sensibilitatea şi inteligenţa ei sunt trăsături care n-o vor ajuta să lege o prietenie cu vulcanicul Donald Trump.

În calitate de lider al organizaţiei pro-americane „Atlantik-Brücke”, Friedrich Merz întreţine contacte bune în America de Nord şi o relaţie pozitivă cu Statele Unite. Pentru Merz, parteneriatul transatlantic este unul dintre pilonii esenţiali ai politicii externe germane. El nu este însă prietenul restricţiilor comerciale.

Jens Spahn s-ar descurca cel mai bine cu administraţia Trump. Considerat un rebel, ministrul federal al Sănătăţii a fost printre primii oameni care s-au întâlnit cu noul ambasador american la Berlin, Richard Grenell, fiind primit la scurt timp după aceea chiar și la Casa Albă de către consilierul american de securitate, John Bolton. Niciun ministru al sănăţii din Germania nu a primit vreodată o astfel de onoare. Pentru Trump și Co., Jens Spahn ar fi bun nu doar ca lider al CDU, ci şi în funcţia de cancelar.

Relaţia cu Rusia / Trump

Până acum, Rusia a fost ca o carte sigilată pentru Annegret Kramp-Karrenbauer. Cu toate acestea este posibil ca secretarul-general al CDU să se sfătuiască adesea cu Angela Merkel, bună cunoscătoare a problematicii ruseşti, despre relaţia cu liderul de la Kremlin. Până acum, tot ceea ce Karrenbauer a spus despre Rusia a fost o repetare a pozițiilor lui Merkel. La fel ca Merkel, ea îl va trata pe Putin cu prudență din cauza agresiunii asupra Ucrainei. În general, ea va urma linia cancelarei.

„Democraţiile occidentale sunt cei mai buni aliaţi ai Germaniei”. Declaraţia îi aparţine lui Friedrich Merz şi a fost făcută joia trecută, când acesta s-a prezentat în faţa jurnaliştilor din capitala Berlin.

Acest lucru înseamnă, pe de altă parte, că Rusia cvasi-democratică se află pe locul al doilea. Prioritățile lui Merz sunt clare. În calitate de susţinător al înarmării și al NATO, el vede Rusia ca un adversar strategic. Pe de altă parte, el manifestă o oarecare înţelegere pentru Putin. Deşi îl numeşte pe acesta „risc serios pentru Occident”, Merz afirmă că Occidentul nu a ţinut cont de sensibilitățile Rusiei.

Jens Spahn are o perspectivă similară: ancoraţi în Occident, critici cu Estul. El spune lucruri mai rigide decât Merz: „Uitaţi-vă la Rusia sau la terorismul islamic, vecinătatea noastră devine mai nesigură”. Spahn a acuzat în mod repetat SPD şi Partidul Stângii de înțelegerile cu Putin, fără a indica modul în care ar trebui să arate relația cu Moscova.

Abordarea politicii privind migraţia a Angelei Merkel

În întregime pe linia Merkel este Annegret Kramp-Karrenbauer. Ea împărtășește abordarea integrării creștin-umanitare a lui Merkel, sprijinind în același timp toate activitățile guvernului. Doar o singură dată s-a remarcat cu o idee proprie, propunând ca refugiaţii să petreacă un an în slujba comunităţii. Iniţiativa a fost respinsă pe scară largă în partid. Afirmând că „politica privind refugiații a stârnit o controversă ale cărei efecte sunt încă resimțite astăzi”, ea a analizat bine dilema Uniunii Creştin-Democrate. Numai că nu a găsit încă o cale de ieșire din criză.

Friedrich Merz nu este un adversar categoric al politicii Angelei Merkel vizând refugiaţii. Atâta timp cât fluxul de migranți rămâne la fel de scăzut ca în prezent, el nu vede nevoia unor măsuri speciale. Merz avertizează asupra „temerii de suprasolicitare și alienare” existentă în rândul populației germane, precum și în legătură cu evoluțiile în domeniul criminalității, care oferă motive de îngrijorare „selective, dar nu structurale”. Merz acuză de asemenea formaţiunea naţionalistă Alternativa pentru Germania că agravează în mod artificial migraţia în percepția cetățenilor. Merz nu susţine un viraj politic spre dreapta în politica refugiaților.

Spre deosebire de Jens Spahn, neobosit critic al cancelarei germane. El o acuză pe Merkel între altele că nu s-a referit în campania electorală la migraţie. Într-un interviu acordat Bild, el a spus: „Cererea pioasă de a opri pur și simplu dezbaterea despre septembrie 2015 merge spre nicăieri, iar țara noastră continuă să se confrunte cu o imigrație anuală dezordonată, mai ales masculină, în orașele mari precum Kassel”. Politica privind refugiații continuă să fie cel mai important motiv pentru pierderea încrederii în CDU, crede Spahn. Dacă Spahn devine șef al CDU, Merkel va avea o viaţă politică foarte dificilă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img