Cei o sută de români din judeţul Covasna care au pornit duminica trecută într-un marş către Alba Iulia, reconstituind traseul parcurs de străbunii lor care au participat la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918, au ajuns joi în judeţul Alba.
Delegaţia, formată din reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din zona Sfântu Gheorghe, Covasna şi Întorsura Buzăului, au străbătut cu căruţele şi pe jos peste 200 de kilometri, iar prin judeţele prin care au trecut au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, dar şi cu foarte mult entuziasm.
„Acest marş pornit din Vâlcele reconstituie un drum făcut în urmă cu 100 de ani de un grup de români plecaţi tot din Vâlcele despre care viceprimarul comunei Nicolae Cucu a aflat din arhiva localităţii şi şi-a dorit ca în an Centenar să sărbătorească urmând exemplul celor care atunci, în condiţii vitrege, au reuşit să fie prezenţi la înfăptuirea visului de aur de la Alba Iulia, pornind pe jos ori cu căruţele. De la gând la faptă este un pas când mai găseşti măcar un om căruia să-i surâdă ideea. Marian Ştiopu – director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, este cel care a susţinut această idee care pe mulţi i-ar speria. Pentru că nu-i uşor de coordonat un proiect de asemenea dimensiuni în care nu implici doar oameni, autovehicule, căruţe, ci şi animale pe care nu poţi întotdeauna să le dresezi după bunul plac. Astfel cei care s-au deplasat cu căruţele şi-au lăsat încrederea şi răbdarea în mersul cailor care s-au deplasat când cu 7 km pe oră, când cu 15 km pe oră”, scrie poeta Mihaela Aionesei, una dintre participantele la marş, în jurnalul on-line pe care l-a ţinut pe tot parcursul săptămânii.