spot_img
10.8 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăControversa Zilei de Andrei BădinCe vrea Macron în România? O decorație, niște corvete și bușirea americanilor...

Ce vrea Macron în România? O decorație, niște corvete și bușirea americanilor CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

-

de Andrei Bădin

Anunțul președintelui Emanuel Macron de trimitere de trupe franceze în România în cadrul NATO a surprins. Nu numai prin faptul că Macron nu a respectat uzanțele diplomatice anunțând înaintea țării gazdă, ci mai ales datorită istoriei sale cu NATO. Să ne reamintim doar că președintele francez a proclamat nu o dată decesul NATO. Atunci ce ar dori Macron de la un „mort”?

- Advertisement -

Emmanuel Dupuy, fondatorul Institutului pentru Prospectivă și Securitate în Europa, a acordat un interviu la Radio France Internaționale în care a dat 2 explicații interesante privind dorința Franței de implicare în România.

„Eu n-aș spune că Franța nu a vrut să investească în România, ci mai degrabă aș spune că partenerii noștri americani nu și-au dorit aceasta”, spune Dupuy. Deci americanii au vrut de la un punct să țină Franța departe de România. „Poziția franceză se înscrie într-o voință de re-europenizare a NATO, un proces constând într-o implicare mai redusă a Statelor Unite în ce privește cele 21 de state ale UE membre NATO și momentul este bun, având în vedere și președinția franceză a Consiliului UE pentru următoarele luni”, afirmă în al doilea rând analistul francez.

- Advertisement -

Deci ca să traducem Macron vrea influență economică care evident merge în tandem cu cea militară.Și nu în ultimul rând vrea să îi faulteze pe americani. Ca să nu mai vorbim de influența politică prin falanga Renew…

Rezumând după scandalul franco-americano-brtanic-australian din care Parisul a pierdut un contract militar de aproape 100 miliarde de dolari, Macron încearcă să mute în Estul Europei. O mutare care vine în timp ce avem un scandal în culise cu francezii privind corvetele. Interesant este că detalii din scandal au apărut acum câteva săptămâni într-un ziar grecesc (nota bene: o țară care are contracte militare cu Franța). Ce scria SportTime: „Una dintre principalele probleme pentru derularea contractului este, după cum relatează românii, că Naval Group a solicitat în repetate rânduri să nu fie activate o serie de clauze contractuale, inclusiv garanții pentru vicii ascunse.Ultimul punct de fricțiune dintre cele două părți este că francezii „au cerut ca Șantierul Naval Constanța să fie împovărat tacit cu posibile viitoare sancțiuni pentru nerespectarea termenelor”.Totodată, la întâlnirea crucială din decembrie, reprezentanții șantierului naval românesc au cerut părții franceze vreo câteva zeci de milioane de euro pentru modernizarea șantierului naval în vederea demarării proiectului.Această evoluție i-a determinat pe reprezentanții Ministerului Apărării din România să părăsească masa negocierilor. Termenul limită pentru semnarea contractului expiră la 31 ianuarie 2022.

Un alt amănunt este subliniat într-un interviu la Radio Europa Liberă de generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Marelui Stat Major: „doamna Simona Cojocaru, secretar de stat în MApN tocmai a fost decorată de Ambasada Franței, iar doamna secretar de stat este membru al comisiei interministeriale (n.red-foto)care elaborează actele tehnice privind staționarea unor forțe străine în țara noastră, putem să deducem că acțiunile tehnice deja s-au finalizat„.

Întrebarea cheie e dacă autoritățile române pricep jocul sau riscă să între într-o poveste care sună ca dracu, vorba unui fost premier român francofon?

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img