Un nou cabinet israelian condus de Benjamin Netanyahu ar putea fi creat oficial încă din 9 noiembrie. Experții intervievați de Izvestia cred că Netanyahu va continua cursul actual al politicii externe, dar va încerca să îmbunătățească relațiile cu SUA. În același timp, cu greu va deveni un mediator pentru Rusia și Ucraina.
Netanyahu se opune creării unui stat palestinian, așa că Palestina „se pregătește pentru o înrăutățire a relațiilor cu Israelul” după venirea la putere a unui cabinet de dreapta, a declarat pentru ziar Ahmed Majdalani, membru al secretariatului Organizației pentru Eliberarea Palestinei și ministrul palestinian al dezvoltării sociale. Potrivit acestuia, Palestina consideră că Netanyahu va continua politica actuală care vizează confiscarea pământurilor palestiniene și extinderea așezărilor evreiești.
Președintele și fondatorul Institutului Israelian pentru Politici Externe Regionale (Mitvim) Nimrod Goren a explicat că Netanyahu „crede profund într-o alianță cu SUA și este hotărât să mențină relații speciale”. „Cu toate acestea, politica lui și partenerii [radicali] din coaliție vor cauza probabil dezacorduri cu Partidul Democrat și comunitățile evreiești liberale”, a explicat expertul. El a mai spus că nu se aștepta ca Netanyahu să facă „eforturi active de mediere pe scena internațională”, așa că este puțin probabil ca Israelul să acționeze ca mediator între Rusia și Ucraina.
Serghei Melkonyan de la Departamentul de Studii Israeliene de la Institutul de Studii Orientale al Academiei Ruse de Științe consideră că Netanyahu va continua, în general, politica externă actuală și „relațiile dintre Rusia și Israel vor fi mai previzibile”. „Motivul este că Netanyahu și [președintele rus Vladimir] Putin au experiență în menținerea unui dialog direct și sincer, care a ajutat în mod repetat la prevenirea situațiilor de criză”, a menționat expertul.