Cumpărăturile pentru un laptop pot fi enervante. Iată câteva informații utile despre sistemele de operare disponibile și despre procesoarele de la Intel. Cumpărarea unui laptop este un exercițiu de confuzie. Chiar dacă știi ce înseamnă totul și știi exact ce vrei, a-l găsi pe cel potrivit pentru tine poate fi dificil. Este frustrantă până și navigarea pe site-urile producătorilor pentru a găsi modelul dorit.
Fie că nu știi dacă un Lenovo Yoga este un laptop bun, fie că te interesează alte branduri, acest ghid te va ajuta să navighezi prin lumea laptopurilor moderne. Mai jos este o secțiune despre fiecare sistem de operare major despre care vei dori să știi mai multe când cauți un computer. Descoperă și câteva aspecte generale despre cele mai întâlnite procesoare, cele de la Intel.
Sistemul de operare
Înainte de a începe să te uiți la laptopuri, trebuie să îți dai seama care sistem de operare (OS) funcționează cel mai bine pentru tine. Să te gândești bine ce software trebuie să rulezi și pe ce sisteme de operare rulează te va ajuta să determini hardware-ul de care ai nevoie.
Există patru sisteme majore de operare pentru computer. Fiecare are punctele sale forte și slabe. Iată o prezentare generală a fiecăruia!
#1. Windows
Acest sistem de operare puternic nu mai primește foarte multe update-uri, dar își face treaba. Este cea mai bună alegere dacă ai nevoie de aplicații Microsoft precum MS Office, Access sau Outlook. Există, de asemenea, mai multe laptopuri Windows din care să alegi decât orice alt sistem de operare. Citește ghidurile pentru cele mai bune laptopuri și cele mai bune laptopuri ieftine pentru a vedea câteva dintre opțiunile disponibile. Poți alege un Lenovo Yoga, spre exemplu, care folosește acest sistem și îl găsești și la un preț accesibil.
#2. macOS
macOS de la Apple este puțin mai prietenos pentru începători decât Windows, dar este strâns cuplat cu hardware-ul companiei. Opțiunile de cumpărare sunt limitate la MacBook-uri. Deoarece Apple își folosește propriile cipuri, MacBook-urile sunt cu adevărat un laptop cu totul diferit. Poți citi un ghid separat pentru a alege cel mai bun MacBook.
#3. Sistemul de operare Chrome
Dacă ai nevoie de un laptop pentru a face majoritatea sarcinilor într-un browser web, sistemul de operare Chrome este o alegere bună. Laptopurile Chrome (numite Chromebook-uri) sunt, de asemenea, printre cele mai ieftine (și mai puțin puternice) pe care le vei găsi, așa că și sistemul de operare merită luat în considerare dacă ai un buget restrâns.
Google a lansat recent o actualizare mare numită Chromebook Plus. Plus înseamnă performanță mai bună – procesoare mai rapide, mai multă memorie, mai mult spațiu de stocare și camere video mai bune. Problema este că aplicațiile precum Adobe Creative Suite sau Microsoft Office nu vor rula. Unele aplicații, în special Office, au o versiune de telefon/tabletă Android pe care ai putea să o instalezi pe Chromebook (sau o versiune web), dar aplicațiile Android adesea nu funcționează bine. Citește un ghid pentru cele mai bune Chromebookuri pentru mai multe detalii.
#4. Linux
Dacă nu ai nevoie de MS Office poți instala Linux pe aproape orice laptop creat vreodată. Problema este că aplicațiile populare precum MS Office și Adobe Creative Suite nu acceptă Linux. Cu toate acestea, există alternative gratuite, open source, cum ar fi LibreOffice, Darktable (înlocuitor pentru Adobe Lightroom) și GIMP (înlocuitor pentru Adobe Photoshop). Consultă ghiduri pentru cele mai bune laptopuri Linux și descoperă modele de Lenovo Yoga, Asus sau Dell.
Procesoare
Odată ce știi ce sistem de operare dorești și ai o idee despre software-ul pe care îl vei rula, îți poți da seama de specificațiile hardware minime de care vei avea nevoie.
Primul lucru la care ar trebui să te uiți este procesorul, denumit și cip. Există, pentru toate scopurile, două companii care produc procesoare pentru laptopuri de consum:
- Intel și
- AMD.
Procesoare Intel principale Intel sunt Core i3, Core i5, Core i7 și Core i9. Core i3 este cel mai puțin puternic, iar Core i9 cel mai puternic. Pe laptopurile populare precum Lenovo Yoga vei găsi procesoare Intel Core.
Pe laptopurile de gaming, precum Lenovo Legion, vei găsi mai degrabă procesoare AMD.