spot_img
7.8 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăAnalizeCe se întâmplă cu marele centru cultural și pentru tineret pe care...

Ce se întâmplă cu marele centru cultural și pentru tineret pe care Ungaria îl vrea la Sfântu Gheorghe

-

- Reclama -

Deocamdată, pe terenul destinat centrului cultural şi pentru tineret din Sfântu Gheorghe – care urma să se construiască de către Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna şi Fundaţia „Sapientia”, cu sprijinul statului ungar – va fi amenajată o parcare, a relatat ziarul maghiar „Háromszék”, în ediţia sa de vineri, citându-l pe primarul Árpád Antal, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

RELATAREA MTI:

- Advertisement -

Liderii instituţiilor asociate au anunţat, în februarie 2020, că pe locul fostului hotel “Bodok”, aflat în paragină în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, şi a clădirilor învecinate se va ridica unul dintre cele mai moderne centre culturale şi pentru tineret din România, cu sprijinul statului ungar.

Potrivit ideii iniţiale, construcţia ar urma să găzduiască Teatrul “Tamási Áron”, Teatrul “M Studio”, Teatrul de Păpuşi “Cimborák”, Biblioteca Judeţeană “Bod Péter” şi Centrul de Artă din Transilvania, precum şi o sală de concerte. Árpád Antal a relatat că hotărârea de consiliu local şi de consiliu judeţean cu privire la asocierea dintre autorităţile locale, autorităţile judeţene şi Fundaţia “Sapientia” a fost contestată de către prefect, în contencios administrativ. Mai târziu, hotărârea a fost anulată definitiv de către Curtea de Apel Braşov.

- Advertisement -

În opinia sa, s-a dorit să se dea un semnal cu privire la faptul că administraţiile publice nu se pot asocia cu o entitate juridică finanţată de statul maghiar. Şi asta întrucât Fundaţia “Sapientia” ar fi primit de la Guvernul Ungariei patru miliarde de forinţi cu care ar fi participat la asociere. Din această sumă ar fi fost finanţate planurile centrului cultural, respectiv ar fi urmat să fie achiziţionate dotările tehnice şi instrumentele necesare asigurării bunei funcţionări ale viitorului complex de clădiri. Costurile de construcţie ar fi fost suportate de autorităţile locale şi cele judeţene.

Eşecul asocierii a făcut necesară modificarea planului, întrucât o parte dintre terenuri – pe care s-a planificat ridicarea edificiilor – se află în proprietatea Fundaţiei “Sapientia”. Árpád Antal a relatat că primăria expropriază proprietăţile fundaţiei cu acordul tacit al “Sapientia”, astfel încât toate părţile afectate să devină proprietatea oraşului şi să devină posibilă comasarea terenurilor.

Primarul a explicat că în iarna acestui an va putea începe demolarea imobilelor de pe terenuri, însă deocamdată, pe zona eliberată va fi amenajată o parcare. Árpád Antal a citat din informarea făcută de către Viktor Orbán, la Băile Tuşnad, potrivit căreia în următorii doi ani nu vor fi lansate noi investiţii transfrontaliere, întrucât Guvernul Ungariei se concentrează pe finalizarea celor care au fost demarate deja. După ce se va clarifica ce funcţii va avea clădirea, va fi lansat un concurs internaţional pentru realizarea planurilor, a mai adăugat edilul.

“Acest lucru va amâna termenul de implementare, însă creează oportunitatea de a fi ridicată o clădire care să devină una dintre cele mai importante investiţii ale secolului XXI, în ceea ce priveşte dezvoltarea imaginii centrului oraşului Sfântu Gheorghe”, a spus primarul, citat de ziarul “Háromszék”.

Árpád Antal a explicat că s-a dorit ca în Sfântu Gheorghe, lângă căminul cultural să fie ridicată – tot cu sprijinul statului ungar – şi o clădire pentru Universitatea “Sapientia”. Pentru a începe construcţia a cel puţin uneia dintre clădiri şi pentru a fi asigurată finalizarea construcţiei, s-a decis ca suma de patru miliarde de forinţi – care a fost destinată iniţial planurilor căminului cultural – să fie folosită pentru dezvoltarea clădirii universităţii. Primarul a mai adăugat că amânarea nedorită a construcţiei centrului cultural şi pentru tineret face posibil chiar şi ca edificiul să fie, totuşi, construit cu sprijinul statului maghiar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img