spot_img
9.8 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăAnalizeReuters: Ucraina este în incapacitate de plată

Reuters: Ucraina este în incapacitate de plată

-

Două importante agenții internaționale de evaluare financiară, S&P și Fitch, au coborât ratingul de țară atribuit Ucrainei până la SD (‘selective default’), respectiv RD (‘restricted default’), în condițiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunțat recent este unul dezastruos, transmite Reuters conform Profit.ro.

O țară este considerată în „default” (-incapacitate de plată – n.r.) atunci când nu își poate onora angajamentele financiare față de creditori, care pot fi state, instituții financiare (Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, etc.) sau investitori de pe piețele financiare. Default-ul poate fi calificat drept parțial atunci când statul nu rambursează o parte din obligațiunile sale.

- Advertisement -

Afectată de invazia rusească începută la data de 24 februarie, Ucraina riscă o contracție economică de 35% până la 45% în 2022 și lunar are de acoperit un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari.

Un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar contribui la asigurarea creditorilor Ucrainei că situaţia macroeconomică a ţării devastate de război este sub control, a declarat vineri, pentru Reuters, principalul consilier economic al preşedintelui Volodimir Zelenski.

- Advertisement -

Finanţarea de la Fondul Monetar Internaţional pentru aproximativ 18 luni ar putea servi drept ancoră pentru un pachet mai mare de 15-20 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să treacă peste criza economică provocată de invazia Rusiei, a declarat consilierul, Oleg Ustenko.

El a spus că oficialii ucraineni au fost în contact cu creditorul cu privire la potenţiala solicitare, adăugând că obiectivul ar trebui să fie acela de a avansa cât mai repede posibil. FMI a refuzat să comenteze.

Comentariile lui Ustenko au venit la puţin peste două săptămâni după ce guvernatorul băncii centrale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, a declarat pentru Reuters că a solicitat până la 20 de miliarde de dolari de la FMI pe o perioadă de doi sau trei ani, o sumă care ar fi plasat Ucraina mult peste „limita de acces excepţional” a fondului pentru împrumuturi.

Dimensiunea solicitări a declanşat o dezbatere intensă în cadrul FMI, fiind ridicate întrebări cu privire la sustenabilitatea datoriei Ucrainei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img