Catastrofa lui Grindă pus la Proiecte Europene: Omul a aruncat în haos Dezvoltarea

0

Prim-ministrul Florin Cîțu a semnat marți seara numirea lui Marius Mihai Vasiliu ca secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

De Marius Mihai Vasiliu se leagă eșecul reorganizării Ministerului Dezvoltării, plan gândit de Vasiliu și de celebrul Ion Ștefan zis Grindă. Vasiliu a fost secretar general-adjunct la Dezvoltare, unde a creat un haos de nedescris.

Până în noiembrie 2019, Marius Mihai Vasiliu era șef de serviciu (Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă) la Autoritatea de Management – Programul Operațional Regional. Absolvent al Universității Româno-Americane, Vasiliu a intrat în instituție în anul 2005, în calitate de consilier al ministrului integrării europene de la acea vreme, Anca Boagiu.

CE A SCRIS ADEVĂRUL:

Reorganizarea controversată de la Ministerul Dezvoltării, acolo unde sute de funcţionari au fost daţi afară sau băgaţi în concurs, va fi amânată, după ce Klaus Iohannis promulgat o lege în care e menţinut Institutul Naţional de Administraţie, structură desfiinţată iniţial de Guvern prin OUG, au precizat surse politice pentru „Adevărul”.  

Potrivit Adevărul, unul din aspectele de care nu au ţinut cont ministrul Ion Ştefan şi Marius Mihai Vasiliu, secretar general-adjunct şi omul responsabil de reorganizarea instituţiei, când au dat startul concedierilor şi al concursurilor, a fost faptul că Parlamentul s-a opus desfiinţării Institutului Naţional de Administraţie.

Practic, liberalii transformaseră o instituţie de sine stătătoare, dar subordonată Ministerului Dezvoltării, într-o simplă direcţie. De altfel, o mulţime din posturile reduse în schema conducerii veneau tocmai de la INA, care avea în jur de o sută de locuri de muncă. 70 dintre acestea erau ocupate, iar mulţi dintre ei au fost fie concediaţi direct, fie puşi să dea concurs. În mod normal, o direcţie are minim doar 15 posturi, în timp ce o direcţie generală are minim 25 de posturi, potrivit Codului Administrativ.

Surse din minister au precizat pentru „Adevărul” că Vasiliu a fost pus la colt de alţi colegi din conducere, adică de o parte din secretarii de stat şi secretarul general al instituţiei, Mona Dumitru, care i-au reproşat eşecul, în condiţiile în care acesta a cerut şi a garantat reorganizarea, dar acum rămân doar cu imaginea negativă de pe urma scandalului. Mai mult, luni are loc primul termen în procesul în care o parte din angajaţi cer Curţii de Apel Bucureşti suspendarea HG prin care a fost decisă reorganizarea.