Cafteala Cioloș-Barna

0
113

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Un scandal neașteptat s-a produs azi în ședința coaliției de guvernare, culmea, între reprezentanți ai aceluiași partid, pe o temă de maximă importanță, și anume numirile în posturi de mare greutate în structurile statului. Pentru că nu s-a putut ajunge la o concluzie, a rămas ca Barna și Cioloș să se pună de acord în partid, în afara ședinței coaliției, conform unor surse participante la ședință.

Concret, pozițiile co-președinților USRPLUS nu se armonizează într-o problemă foarte spinoasă, și anume numirile de subsecretari de stat, președinți și vicepreședinți de companii de stat. În timp ce Dan Barna susține numiri politice, Dacian Cioloș a pledat pentru depolitizare și pentru numiri pe bază de competență și concurs. Discuția vizează, în principiu, doar posturile care revin USRPLUS, doar că impunerea punctului de vedere al lui Cioloș ar putea atinge, indirect, și celelalte două partide, PNL și UDMR, care s-ar vedea lăsate în ofsaid.

Dezavantajul pentru Dan Barna este că poziția lui Cioloș emană din programul politic al partidului din campania electorală. În noiembrie, spre exemplu, reprezentanții USRPLUS, actualii deputați Stelian Ion și Andrei Lupu, au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, principalele măsuri pentru justiție și reforma statului din cadrul programului de guvernare USR PLUS. Între acestea, se promitea:

„Depolitizarea nu înseamnă doar eliminarea presiunilor politicului, ci mai mult: cerem clar tuturor partidelor și ne asumăm că vom intra într-o coaliție de guvernare doar dacă cei care vor fi parte a acelei coaliții de guvernare sunt de acord ca numirile politice să fie făcute doar pentru funcțiile de miniștri și de secretari de stat. Mai jos de atât totul va fi impus doar prin concurs și concurs în mod serios, nu pe pile.” anunțau cei doi.

Conform unor surse din partid, răsucirea lui Dan Barna are ca explicație dorința plasării unor fideli în diverse posturi guvernamentale pentru securizarea scaunului de președinte al USRPLUS, o dorință care s-a împiedicat, însă, exact în partenerul său, Dacian Cioloș.