La foarte scurt timp după anunțul oficial, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a luat atitudine fermă contra anunțării candidaturii municipiului București în competiția națională pentru viitorul titlu de Capitală Culturală Europeană (ECoC – engl.) 2021 . „Această candidatură este complet indecentă,imorală și vă asigur că va aduce prejudicii tuturor orașelor implicate în această competiție. Pur șisimplu va omorî toate celelalte candidaturi”, a afirmat Cătălin Ivan. Încă din luna martie a anului trecut, europarlamentarul român, fost membru al Comisiei de Cultură din Parlamentul European, s-a declarat împotriva unei posibilie candidaturi a capitalei pentruECoC. La acel moment, Cătălin Ivan afirma că „voi fi total împotriva depunerii candidaturii Bucureştiului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Nu are ce să caute o capitală în această competiţie, pentru că nu e o luptă cu aceleaşi arme. Noi toţi, 22 milioane de oameni, am contribuitcu bani la bugetul naţional, iar investiţiile în cultură au fost prioritare în Bucureşti şi în perioada lui Ceauşescu şi după”.
În calitate de fost raportor care a lucrat direct pe noul regulament al competiției ECoC, Cătălin Ivan afirmă că „Bucureștiul va anihila orice competiție tocmai prin dimensiunea exagerată a posibilităților bugetare față de celelalte orașe din țară. Nu este moral și nici decent ca în condițiile în care ai doar bugetul alocat culturii de peste opt ori peste cel al concurenților tăi! E ca și cum toți concurenții sunt cu Dacii și vine unul mai deștept cu un Ferarri sau Porsche!De altfel, conform datelor disponibile public, bugetul total al municipiului București preconizat pentru 2015 este de 4.519 milioane lei, în timp ce bugetul Iașului este de 1.088 milioane, al Clujului de 1.181 milioane lei, iar cel al Timișoarei de 1.300 milioane lei. Pentru cultură Cluj are alocate pentru anul în curs 8.3 milioane lei, Timișoara 8.5 milioane lei, în timp ce bugetul total alocat pentru activități culturale și religioase în București este de 65 milioane lei. „Scopul acestei competiții interne este de a desemna orașul care să reprezinte România în 2021 în cadrul ECoC. Următoarea dată când România va mai avea voie să propună un oraș va fi abia peste înca cincisprezece ani,adică în 2036! Toată competiția are ca obiectiv, de fapt, implicarea comunităților și municipalităților locale în stimularea dezvoltării culturale. Aceasta, la rândul ei, duce la turism și venituri substanțiale din turismul cultural. Deja Bucureștiul acaparează cea mai mare marjă deturism urban din România, ce sens mai are această candidatură? Cineva a cedat în fața tentației orgoliului nemăsurat și a maniei grandorii!” a explicat europarlamentarul PSD.
Cătălin Ivan a adresat și o invitație la decență către conducerea Primăriei București: „Sper să fie retrasă în mod onorabil această candidatură a capitalei fiindcă, repet, este indecentă! Sunt sigur că primarii celorlalte orașe deja înscrise în competiție vor lua atitudine alături de mine. Ca europarlamentar care a lucrat direct pe noul regulament al ECoC, voi face lobby nu contra capitalei,ci pentru egalitatea de șanse în competiție fiindcă este nedrept ca un colos de zece ori mai mare să fure șansa de dezvoltare prin cultură orașelor din restul țării!”.
- Advertisement -