Cea mai recentă lovitură pe care UE se pregătește să o dea familiilor din Italia și din celelalte țări vine sub forma unei directive care le va obliga să aducă clasa energetică a locuințelor la cel puțin nivelul D. Casele trebuie să devină „green”, scrie Gazeta Românească din Italia.
O directivă a Uniunii Europene îi va obliga pe proprietarii de case din Italia să facă renovări costisitoare, care vor trebui finalizate până în 2030. După cum relatează Il Messaggero directiva ar putea deveni oficială la sfârșitul lunii ianuarie, cu aprobarea Comisiei și apoi cu votul Parlamentului European până pe 13 martie.
UE prevede că până la 1 ianuarie 2030 toate proprietățile rezidențiale vor trebui să atingă cel puțin clasa energetică E. După alți trei ani, în 2033, va fi nevoie de un alt pas, pentru a ajunge la clasa D. În sfârșit, între 2040 și până în 2050 vom va trebui să atingă obiectivul de zero emisii.
Potrivit Il Messaggero, 60% din locuințele rezidențiale din Italia se încadrează în prezent în clasele energetice G și F, cele două cele mai scăzute. Toate lucrările se vor face, desigur, pe cheltuiala proprietarilor. Dar în ce vor consta mai exact intervențiile necesare pentru adaptarea la noul diktat de la Bruxelles?
După cum a explicat Corriere della Sera, lucrările necesare sunt patru, de multe ori pentru a fi adoptate în sinergie: un nou strat termic care anvelopează și „izolează” termic clădirea, o centrală nouă și mai eficientă, înlocuirea ferestrelor și instalarea sistemului fotovoltaic. Având în vedere cât de vechi și de consumatoare de energie sunt activele imobiliare italiene, directiva UE riscă să aibă costuri nesustenabile atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, cât și pentru stat. Iată în detaliul cât costă „casele verzi”.
Potrivit estimărilor Ance, două treimi din clădirile italiene au nevoie de intervenții structurale pentru a se conforma cu directiva UE.
În total, este vorba de aproximativ 8 milioane de proprietăți. Cheltuielile teoretice totale ar fi de mai mult sau mai puțin de 409,5 miliarde de euro, cu aproximativ 4 milioane de condominii implicate și un cost de aproximativ 100 de mii de euro pentru un singur apartament.