spot_img
24.3 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăAnalizeCancelarul German înghite planul american care dezindustralizează Europa

Cancelarul German înghite planul american care dezindustralizează Europa

-

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că Uniunea Europeană va rămâne unită în disputa cu SUA în jurul marelui plan privind clima al preşedintelui american Joe Biden şi a subvenţiilor „verzi” prevăzute de acesta, considerate discriminatorii de către europeni, potrivit AFP.

Cu siguranţă, acest plan aduce „o contribuţie impresionantă la transformarea economiei americane”, a spus Scholz într-un discurs susţinut în Camera Deputaţilor înaintea unui Summit UE-ASEAN la Bruxelles.

Iar europenii „şi-au dorit de mult timp ca SUA să ia o astfel de direcţie”, a adăugat el.

Însă acest pachet de măsuri „nu trebuie să împiedice o concurenţă loială”, a subliniat Scholz.

„De aceea, susţin cu tărie discuţiile intensive pe care le poartă Comisia Europeană cu SUA” pe acest subiect, a adăugat şeful guvernului german.

„Am vorbi cu preşedintele american, acelaşi lucru l-a făcut şi preşedintele francez, deoarece nu trebuie să le lăsăm divizaţi în relaţia noastră transatlantică”, a insistat el.

„Dimpotrivă, în loc să ne certăm, trebuie să lucrăm şi mai îndeaproape şi să întărim comerţul echitabil cu SUA”, a preconizat el.

Tensiunile dintre UE şi SUA s-au accentuat după adoptarea în vară a acestui mare plan privind clima, care prevede investiţii de 420 de miliarde de dolari, dintre care o parte importantă sub formă de subvenţii şi de reduceri de taxe, în special pentru vehiculele electrice, baterii şi proiectele de energie regenerabilă care favorizează ideea de ‘made in USA’.

Planul i-a îngrijorat pe europeni, care consideră subvenţiile ca măsuri discriminatorii şi contrare Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img