spot_img
11 C
București
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăAnalizeBudapesta: Pe lângă consolidarea şi sprijinirea instituţiilor maghiare din afara graniţelor Ungariei...

Budapesta: Pe lângă consolidarea şi sprijinirea instituţiilor maghiare din afara graniţelor Ungariei este o prioritate construirea de reţele în toate domeniile vieţii

-

Anul 2024 este anul naţiunii cooperante, a declarat, luni, la Budapesta, Árpád János Potápi (foto), secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar.

În cadrul conferinţei de presă pentru prezentarea anului tematic, Árpád János Potápi a amintit că, anul trecut, la Conferinţa Permanentă Maghiară s-a decis ca anul acesta să fie Anul naţiunii cooperante.

- Advertisement -

Acesta a subliniat că, pe lângă consolidarea şi sprijinirea instituţiilor maghiare din afara graniţelor Ungariei, este o prioritate construirea de reţele în toate domeniile vieţii, iar în acest an Secretariatul de Stat intenţionează să pună în aplicare programe care vizează cooperarea între aceste reţele.

Árpád János Potápi a vorbit despre sprijinul acordat cadrelor didactice maghiare care trăiesc peste hotare. Acesta a afirmat că uniunile cadrelor didactice au 12 000 de membri, la care se adaugă şcolile de sfârşit de săptămână.

- Advertisement -

În anul şcolar 2022/2023, în cadrul programului „Maghiari pe meleagurile natale” (Szülőföldön magyarul), 221 433 de copii şi tineri au beneficiat de sprijin. Şi în acest an va fi acordat un sprijin în valoare brută de 100 000 de forinţi (1 286 lei) copiilor din creşe, grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale şi studenţilor din învăţământul superior care frecventează învăţământul maghiar în ţara lor de origine, a precizat secretarul de stat.

Şi în acest an va fi lansat apelul de proiecte pentru Programul Naţiunii Cooperante, Programul „Kőrösi Csoma Sándor” (KCSP) şi Programul „Petőfi Sándor” (PSP).

Continuă pachetul de programe sociale pentru Ucraina Subcarpatică: 11488 de persoane au primit sprijin în anul 2023. Va continua asistenţa anuală acordată cadrelor didactice maghiare care lucrează în domeniul sănătăţii, personalului ecleziastic, jurnaliştilor, actorilor, persoanelor din instituţiile culturale.

Donaţia de pachete pentru bebeluşi şi plata indemnizaţiei de maternitate pentru solicitanţii din Bazinul Carpatic vor continua.

Totodată, va fi continuat programul „Plaiul natal care ne ţine” (Megtartó Szülőföld) şi va continua programul de mentorat de peste hotare, 3 000 de antreprenori din afara Ungariei sunt deja membrii reţelei. Va fi organizată cea de-a IX-a Reuniune a antreprenorilor maghiari din Bazinul Carpatic, precum şi forumurile economice regionale, a mai adăugat Árpád János Potápi. Între programele din acest an există şi ateliere de lucru în Bazinul Carpatic şi programe intergeneraţionale pentru întreprinderile familiale. Acesta a menţionat, de asemenea, cooperarea între consilii locale, în Bazinul Carpatic au fost stabilite 1 100 de contacte de înfrăţire între diferite aşezări.

În cadrul programului „Fără frontiere!”, mai multe grupuri de elevi vor putea călători în ţările din vecinătatea Ungariei, iar în 2024 va creşte numărul elevilor de clasa a şaptea din Ungaria care vor participa.

În cadrul Programului ecvestru din Bazinul Carpatic, 400 de milioane de forinţi (1,03 milioane euro) au fost alocate, în anul 2023, pentru a sprijini activităţile a 89 de asociaţii ecvestre. Numai programul din Transilvania a ajuns anul trecut la peste 1 500 de copii, a precizat politicianul. De asemenea, se are în vedere organizarea celui de-al doilea Forum ecvestru din Bazinul Carpatic, se sprijină realizarea evenimentelor sportive emblematice din Bazinul Carpatic şi vor fi sprijinite în continuare funcţionarea şi dezvoltarea academiilor de sport, a mai adăugat Árpád János Potápi.

Acesta a mai afirmat că în acest an ar dori să publice toate apelurile de proiecte în lunile de primăvară.

Întrebat la ce rezultat electoral se aşteaptă din partea UDMR pentru alegerile europarlamentare, acesta a răspuns că UDMR este acel partid maghiar din România care îi uneşte pe maghiari şi care îi poate reprezenta cel mai bine la nivel naţional. Nu există nicio comunitate maghiară care să poată „susţine” mai mult de un partid etnic la nivel regional sau naţional, iar acest lucru trebuie acceptat. Prin urmare, este în interesul maghiarilor din România ca UDMR să obţină rezultate bune la fiecare scrutin, iar acest lucru va fi valabil şi la alegerile europarlamentare, a explicat politicianul de la Budapesta şi a mai adăugat că mobilizarea are o importanţă deosebită, lucru pe care UDMR l-a făcut bine în trecut.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img