spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeCine se opune în G20 confiscării activelor rusești

Cine se opune în G20 confiscării activelor rusești

-

Indonezia și Arabia Saudită au cerut UE să renunțe la confiscarea activelor înghețate ale Rusiei din cauza preocupărilor legate de viitorul fondurilor proprii deținute în Occident, scrie Financial Times (FT), citând surse.

„Sunt foarte îngrijorați”, a declarat un oficial european pentru FT. Potrivit acestuia, la o întâlnire recentă a șefilor țărilor G20 din Brazilia, miniștrii Indoneziei și Arabiei Saudite, Sri Mulyani Indrawati și Mohammed bin Abdullah al-Jadaan, au pus întrebarea: „Banii noștri sunt încă în siguranță?”

- Advertisement -

Acest subiect a „divizat” G20: confiscarea bunurilor rusești a fost susținută de Statele Unite, Canada și Marea Britanie, în timp ce Japonia, Franța, Germania și Italia „rămân extrem de precaute, ceea ce duce la un impas”, scrie publicația. Astfel, ministrul italian de Finanțe Giancarlo Giorgetti consideră că găsirea unui temei legal pentru confiscarea fondurilor înghețate va fi „dificilă și confuză”, iar colegul său francez Bruno Le Maire a exclus în principiu existența acesteia.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat că „trecerea de la înghețarea activelor la confiscarea lor și apoi utilizarea lor [ar putea duce la riscul] de a perturba ordinea internațională pe care doriți să o protejați și pe care ați dori s-o respecte Rusia”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img