BOMBĂ ÎN DOSARUL DE LA CNSAS AL LUI MARIAN MUNTEANU: A semnat angajamentul cu Securitatea, a primit bani, dar a primit VERDICT DE NECOLABORARE

0
38

CNSAS a publicat adeverinţa prin care stabileşte că Marian Munteanu, fostul lider al Ligii Studenţilor din Piaţa Universităţii şi liderul partidului Alianţa Noastră România, nu a colaborat cu Securitatea. Cu toate acestea, CNSAS publică, în preambulul acestei adeverinţe, detalii din dosarul de Securitate al lui Marian Munteanu, din care reiese că acesta a turnat la Securitate în perioada 1988-1989 sub numele de cod „Ioan”, fiind plătit cu 500 de lei pentru serviciile sale, potrivit Gândul.

munteanulegionariMunteanu dădea relaţii la Securitate despre colegii săi străini de la Universitate Bucureşti, Facultatea de Filologie, şi despre un profesor portughez care preda acolo. CNSAS nu a putut să îi atribuie lui Marian Munteanu calitatea de colaborator al Securităţii, pentru că, conform legii, acesta ar fi trebuit să îndeplinească cumulativ două condiţii: să fi denunţat activităţi anti-comuniste şi să fi încălcat drepturile omului prin activităţile sale. Conform CNSAS, denunţurile lui Munteanu nu vizează activităţi anti-comuniste, deci verdictul legal nu poate fi de colaborator al Securităţii. Marian Munteanu a negat în repetate rânduri că a semnat angajamentul cu Securitatea.

cine-e-marian-munteanu-body-image-1460555087CNSAS a stabilit marţi că Marian Munteanu nu a fost colaborator al Securităţii, însă în preambulul adeverinţei publicate joi, se arată că Munteanu a semnat în 1988 un angajament cu Securitatea, primind numele conspirativ „Ioan”, sub care a turnat până în 1989, dând relaţii despre colegii săi străini de la Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti, cât şi despre un profesor portughez. Pentru informaţiile sale, la dosar există o chitanţă care arată că „Ioan” a primit 500 de lei.

Marian Munteanu a negat în repetate rânduri că a semnat angajamentul cu Securitatea. Într-un interviu acordat Gândul, în august, Marian Munteanu a susţinut că nu a semnat un angajament cu fosta Securitate, deşi acest lucru i s-a cerut în nenumărate rânduri.