Comisia Europeană a recunoscut, vineri, că migranții ajunși în UE nu pot fi obligați să se instaleze într-o țară unde nu vor să meargă, motiv pentru care implementarea relocării a 160.000 de migranți prin cotele obligatorii stabilite în septembrie este dificilă, transmite Digi 24.
„Sistemul de relocare nu este unul obligatoriu. Evident că nimeni nu poate fi obligat să meargă acolo unde nu vrea”, a declarat la o conferință de presă o purtătoare de cuvânt a Comisiei, Natasha Bertaud, adăugând că țara de destinație propusă solicitanților de azil este doar o „ofertă”.
Întrucât majoritatea migranților preferă Germania și Suedia, state cu o politică de azil foarte generoasă, executivul comunitar a insistat până în prezent că solicitanții de azil nu au dreptul să-și aleagă singuri țara din blocul comunitar unde doresc să ajungă, informează Agerpres.
Totuși, când a fost întrebată despre acest aspect, Natasha Bertaud a sugerat că poziția Comisiei Europene este neschimbată. „Solicitantul de azil nu poate alege între statele UE. Noi îi propunem ca cererea sa să fie examinată de un alt stat membru. Dacă respinge oferta, atunci situația sa legală rămâne aceeași ca și când nu ar fi existat sistemul de relocare, astfel că cererea sa de azil va fi tratată în țara unde se află”.
Prin urmare, purtătoarea de cuvânt a admis că este nevoie de „muncă de convingere” pentru ca refugiații să accepte să plece într-o altă țară.