spot_img
16.2 C
București
duminică, aprilie 21, 2024
Acasă#AtacuriFrantaBOMBĂ: Comanditarul atentalelor de la Paris din noiembrie 2015 este un fost...

BOMBĂ: Comanditarul atentalelor de la Paris din noiembrie 2015 este un fost militar francez, decorat de NATO

-

Centrul de analiză a terorismului – primul think-tank european de analiză a fenomenului terorist – estimează în ultimul său raport că unul dintre comanditarii atentatelor din 13 noiembrie 2015 ar fi fost un fost militar francez. Afirmaţia grupului de cercetători se bazează pe surse americane, transmite RFI.

Fostul militar francez, ex-membru al celebrei Legiuni străine între anii 2008 şi 2010, se numeşte Abdelilah Himich şi are 27 de ani. Pe frontul de luptă sirian unde s-ar fi refugiat 4 ani după ce a dezertat corpul armat francez, el se numeşte însă Abu Suleiman al-Faransi. « Născut la Rabat, în Maroc în 1989,  Himich a emigrat cu părinţii săi în Franţa în timpul adolescenţei. Numele său se regăseşte în 2006 în jurnalul liceului din Lunel, localitate din sudul Franţei devenită celebră după ce s-a dovedit că a găzduit peste 20 de candidaţi la jihad » scriu publicaţiile ProPublica şi Frontline.

- Advertisement -

Astăzi respectivul Himich-Suleiman ar fi în fruntea unui important grup de combatanţi străini din rândul organizaţiei teroriste stat islamic, « unul dintre francezii cei mai importanţi în sânul Daech » precizează serviciile de informaţii americane. Colegii noştri de la redacţia în limba franceză de la RFI spun însă că asta nu-l face neapărat pe Suleiman şi comanditarul atacurilor de la Paris. Dealtfel, armata franceză nu confirmă aceste informaţii.

Ce confirmă însă ierarhia militară este faptul că Himich – numele lui oficial deci – a făcut parte din armata terestră, sub emblema Legiunii străine, doi ani, între 2008 şi 2010. In acest răstimp el a ocupat un post subaltern, cel de secretar-conductor. El a servit de asemenea 6 luni în Afganistan şi la sfârşitul contractului său a primit o medalie NATO, distincţie acordată aproape automat în astfel de cazuri chiar dacă se pare că Himich s-ar fi evidenţiat în mai multe misiuni. Respectivul ar fi dezertat în momentul în care a plecat la înmormântarea tatălui său, în 2010. Un an după ce a părăsit armata, Himich a fost prins la Gara de nord din Paris cu un kilogram de cocaină asupra sa. Condamnat în 2013 pentru trafic cu stupefiante, Himich stă 5 luni în închisoare înainte de a pleca spre Siria, mai întâi în rândurile al-Qaida şi apoi în cele ale grupări stat islamic.

- Advertisement -

Foştii superiori ai lui Himich afirmă că acesta nu avea pe vremea angajării sale militare profilul unui lider terorist. « Radicalizarea a survenit după dezertarea sa » precizează şeful de stat-major al armatei terestre franceze. Nu-i mai puţin adevărat că armata franceză e pe defensivă, urmăreşte cu atenţie eventuale semne de radicalizare încă de la angajarea tinerilor recruţi. « Armata terestră e o armată în care se trăieşte în grup. O persoană care s-ar radicaliza s-ar vedea deci imediat. Rămânem însă vigilenţi » precizează ofiţerul superior citat mai înainte.

O altă sursă militară citată de RFI dar rămasă anonimă, afirmă de partea ei că ieşind din rândurile armatei franceze, anumiţi soldaţi – precum Abdelilah Himich – pot fi tentaţi să-şi utilizeze statutul de fost militar francez pentru a obţine responsabilităţi operaţionale în cadrul organizaţiei stat islamic. Ceeace aparent e cazul lui Himich, alias Suleiman. De la asta însă a-l transforma în creier al atentatelor de la Paris de anul trecut mai e un pas pe care, pentru moment, doar serviciile antiteroriste americane şi presa de peste Atlantic l-au făcut. Parchetul anti-terorist de la Paris pune sub semnul întrebării informaţiile transmise de CIA.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img