spot_img
7 C
București
joi, februarie 29, 2024
AcasăAnalizeLOVITURĂ: AT&T cumpără Time Warner/ PRO TV, miza din România

LOVITURĂ: AT&T cumpără Time Warner/ PRO TV, miza din România

-

AT&T Inc. a ajuns la o înţelegere pentru cumpărarea Time Warner, la un preţ cuprins între 105 şi 110 dolari/acţiune. Înţelegerea urmează să fie anunţată oficial, potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Fox News.

Consiliile celor două companii s-au întâlnit  în cursul zilei de sâmbătă pentru a aproba tranzacţia. Sursa citată arată că preţul urmează să fie plătit jumătate sub formă de bani, iar cealaltă jumătate sub formă de acţiuni.

- Advertisement -

Piața românească de televiziune ar putea la rândul său să fie afectată de această tranzacție importantă, deoarece Time Warner este deține Central European Media, în portofoliul căruia se află și PRO TV, scrie B1.

TimeWarner este acționarul principal al CME-ului, acționarul din spatele Protv. Dacă TimeWarner se vinde către AT&T atunci, foarte probabil, AT&T va vinde acțiunile pe care TW le are în CME pentru că AT&T nu operează decât în SUA și Mexic, iar în planurile lor de dezvoltare Europa nu există (focus pe India, China si America Latină), scrie Orlando Nicoară, pe orlando.ro.

- Advertisement -

Dacă CME vinde operațiunile din Cehia și Slovacia, renunță la 44% din business-ul său, rămânând să opereze pe piețele din Croația, Bulgaria, Slovenia și România. E greu de crezut că CME va continua să opereze doar pe cele 4 piețe si e foarte probabil că va cauta exituri pentru televiziunile din cele 3/4 țări (probabil Croația și Slovenia pot fi luate la pachet). Daca TimeWarner se vinde atunci managerii CME deja caută soluții de exit, mai menționează sursa citată.

Tranzacţia este evaluată la peste 80 de miliarde de dolari şi reprezintă un succes pentru directorul executiv al companiei, Jeff Bewkes (64 de ani), care a fost criticat în urmă cu doi ani, de către investitori, pentru că a refuzat o preluare a Time Warner de către 21st Century Fox. Preţul avansat la acea vreme era de 85 de dolari/ acţiune, mai relatează Fox News.

AT&T vrea să producă şi să deţină show-uri TV, filme şi alte produse video pe care să le distribuie clienţilor săi de televiziune şi telefonie mobilă.

Time Warner este unul dintre cei mai mari producători de seriale şi filme din lume, compania deţinând, printre altele, Warner Bros, Turner Broadcasting, precum şi canalele HBO, CNN şi TNT.

Bloomberg notează că AT&T va folosi seriale precum “Urzeala Tronurilor” sau “The Big Bang Theory” pentru a creşte alte afaceri pe care le deţine.

AT&T se grăbeşte să cumpere Time Warner de teamă că o altă companie i-ar putea lua-o înainte, pentru că şi Apple şi-a exprimat anul acesta interesul pentru achiziţionarea Time Warner, însă nu a venit cu o ofertă concretă.

Candidatul republican Donald Trump a anunţat anterior că el nu ar aproba această tranzacţie, însă nu a primit nicio reacţie din partea celor două companii.

AT&T are deja o datorie de 120 de mld. dolari şi ar urma să o preia şi pe cea a Time Warner de aproape 22 mld. dolari.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img