spot_img
13.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeBelgrădenii supravegheați în masă chinezește

Belgrădenii supravegheați în masă chinezește

-

Autoritățile din Belgrad dezvoltă în prezent, într-un ritm susținut, proiectul intitulat „Oraș sigur”, în cadrul căruia achiziționează tehnologie de recunoaștere facială furnizată de China, parțial gratuit. Este singurul oraș de pe continentul european care a acceptat să folosească tehnologia chineză, transmite RFI.

Noile camere sunt instalate peste tot în oraș. Furnizate de producătorul Huawei, sunt echipate cu tehnologie de recunoaștere facială, un sistem care permite identificarea unei persoane, fiind instalat deja pe scară largă în China, unde este deja utilizat pentru supravegherea populației.

- Advertisement -

Situația este îngrijorătoare pentru Parlamentul European, așa cum a explicat recent europarlamentara de origine franceză Gwendoline Delbos-Corfield, care susține că tehnicienii chinezi lucrează în administrația sârbă pentru a opera această rețea de supraveghere, din care o parte a fost furnizată gratuit, ca parte a proiectului său „Noi drumuri ale mătăsii digitale ”.

Totul a început în 2019, când camerele au început să apară la intersecțiile principale ale orașului. În prezent 1.000 de camere au fost identificate de către organizația neguvernamentală Share Action, care documentează încălcările drepturilor digitale ale cetățenilor.

- Advertisement -

Potrivit președintelui ONG-lui, Danilo Krivokapic, situația este nejustificată. Belgradul este deja un oraș sigur, iar instalarea camerelor de supraveghere nu este necesară. Mai presus de toate, legea din Serbia nu reglementează recunoașterea facială digitală, lăsând undă verde tuturor abuzurilor.

Autoritățile susțin că acest software de recunoaștere facială nu este utilizat de poliție, deși recunosc că acesta există. Totuși, nu există nicio dezbatere publică cu privire la acest subiect. Mai mult, Share ar fi obținut informația că vor fi instalate 6.000 de camere suplimentare, în timp ce Mediatorul Serbiei a dat și el un semnal de alarmă, fără a pbține însă vreo reacție din partea Ministerului de Interne sau a guvernului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img