Fostul președinte Traian Băsescu a caracterizat, marți, afirmațiile procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, referitoare la dosarele privind fraude în achiziții publice în care sunt investigate fapte de abuz în serviciu drept „mincinoase”, „propagandistice” și de natură a pune o presiune „incorectă” pe Curtea Constituțională.
„Este o afirmație propagandistică și mincinoasă. E dincolo de orice limită să faci asemenea observații sau să încerci să intimidezi Curtea Constituțională spunând că se închid 865 de dosare. (…) Unii au o plăcere sadică să pună cătușe. Din această plăcere, îi vezi pe unii la televizor — unii, unele — când vorbesc de cătușe, li se zdruncină tot trupul de bucurie. Ca să fie abuz în serviciu, trebuie să fie intenție, trebuie să fie încălcarea legii, trebuie să fie folos necuvenit. Dacă astea 865 de dosare de care spune doamna Kovesi au în interiorul lor intenție, încălcarea legii și folos necuvenit este abuz în serviciu. Deci dacă procurorii le-au făcut bine, nu se închide niciun dosar. Asta este presiune incorectă pe Curtea Constituțională”, a spus Băsescu, la România TV.
Referindu-se la teoriile că ar avea un interes în dezincriminarea abuzului în serviciu așa încât Elena Udrea să scape de astfel de acuzații, fostul șef al statului a afirmat că Udrea se confruntă cu alte acuzații și chiar dacă una dintre ele este de abuz în serviciu, ea este „nesemnificativă”.
DNA are în lucru 865 de dosare privind fraude în achiziții publice în care sunt investigate și fapte de abuz în serviciu, iar o eventuală dezincriminare a acestei infracțiuni ar trebui să-i îngrijoreze pe cetățeni, pentru că vinovații nu vor mai putea fi pedepsiți și prejudiciile nu vor mai fi recuperate, a afirmat marți procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
„Astăzi, noi avem în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraudă în achiziții publice și, în general, în aceste dosare sunt infracțiuni de abuz în serviciu. (…) Vom vedea dacă această infracțiune va fi dezincriminată sau va fi scoasă din legislație. Noi nu o să putem face investigații, vom face investigații pe alte tipuri de infracțiuni care rămân în competența DNA. Dar nu procurorii trebuie să fie îngrijorați aici, noi investigăm faptele care ne sunt date în competență de legiuitor, care rămân în competență după decizii ale Curții Constituționale. Cetățenii trebuie să se întrebe și să fie îngrijorați dacă în România în acest moment (…) ne permitem ca stat ca astfel de infracțiuni care cauzează prejudicii de milioane de euro să le investigăm sau nu”, a declarat Kovesi, la Europa FM.