spot_img
1 C
București
vineri, decembrie 27, 2024
AcasăAnalizeAvocatul Elena Radu către parlamentari: De acum gata cu văicareala, gata cu...

Avocatul Elena Radu către parlamentari: De acum gata cu văicareala, gata cu justificările că sunteți șantajați cu dosare penale ținute la sertar

-

de Elena Radu, avocat

- Reclama -

Parlamentarii salvați de CCR!

- Advertisement -

De acum gata cu vaicareala, gata cu justificările ca sunteți șantajați cu dosare penale ținute la sertar, dacă nu votați proiectele de lege care vi se impun. 

Ce nu ati reușit sa faceți ani de zile, a reușit tot Curtea Constituțională. 

- Advertisement -

De azi puteți vota asa cum vă dictează conștiință, dacă o mai aveți. 

Decizia Curții Constituționale cu privire la prescripția speciala: 

ăia de credeți ca faceți voi o ghidusie asa cum ați făcut cu privire la multe alte decizii ale CCR ca să le lipsiti de efecte dând OUG uri neconstitutionale: LUAȚI-VĂ GÂNDUL!

CCR a lămurit azi lucrurile.

Pe înțelesul tuturor:

– dacă o persoana săvârșește o infracțiune, ea poate fi cercetata și condamnata definitiv numai într-un anumit termen (prevazut în codul penal, diferențiat, în funcție de pedeapsa maxima prevazuta pentru infractiuni și denumita prescriptie GENERALA). Motivul este că nimeni nu poate sa trăiască toată viata cu teama ca poate la un moment dat i se va imputa ca a săvârșit cândva o infracțiune.

– după împlinirea termenului de prescriptie GENERALA, nimeni NU mai poate fi condamnat pentru infractiunea respectiva. 

Ce aveam în codul penal? 

Mai era o prescriptie SPECIALA care însemna că poți să fii cercetat și condamnat definitiv într-un termen de 2 ori mai mare decât al prescripției GENERALE. 

Când se aplica acest termen? 

Dacă se întrerupea termenul prescripției generale. 

Cum se întrerupea termenul prescripției GENERALE? 

Art 155 alin 1 din Codul Penal zicea ca „prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”. 

În anul 2018, CCR a declarat neconstitutionala aceasta sintagma („prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”), constatând ca ea este neclara, imprevizibila, incoerenta si lipsita de previzibilitate, de natura a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situatie juridica incerta referitoare la conditiile tragerii sale la raspundere penala pentru faptele savarsite.

Ce trebuia sa facă Parlamentul? 

Potrivit art 147 alin 1 din Constituție, Parlamentul (NU și Guvernul pentru ca termenul de prescriptie afectează libertatea individuala și NU se pot da OUG uri în sensul ăsta, conform art 115 alin 6 din Constituție) avea la dispoziție 45 zile de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial să pună în acord art. 155 alin 1 Cod Penal cu dispozițiile Constitutiei.

In cele 45 de zile sintagma constata neconstitutionala („prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”) era suspendată de drept. 

Dacă in 45 de zile Parlamentul nu își respecta această obligație constituțională, 

sintagma constată neconstitutionala („prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”) își înceta efectele.

Ce a făcut Parlamentul?

Nimic!

(la fel ca și cu alte texte declarate neconstituționale de către CCR).

Ce s-a întâmplat? 

Din articolul 155 alin 1 Cod Penal a rămas în vigoare numai „Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se întrerupe”. 

Când? Cum? In ce condiții? Norma penala NU prevedea. 

Textul a devenit astfel INCOMPLET și, prin urmare, INAPLICABIL. (Asa cum in mod corect a precizat azi CCR). 

Ce au făcut instantele de judecata? 

Unele au aplicat în continuare acest text incomplet după cum au avut chef, ca oricum magistrații nu răspund în țara asta. 

Așa că CCR fiind investită din nou cu excepția de neconstituționalitate a ce mai rămăsese din art 155 alin 1 Cod penal („Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se întrerupe”) a declarat și aceasta sintagmă neconstituțională. 

Si asta pe buna dreptate pentru ca nu poți sa ai în vigoare un text de lege incomplet care sa fie aplicat de către judecători atunci când au chef și după cum au chef. 

Legea penala trebuie sa fie clară. Niciun judecător nu poate sa adauge la ea pentru ca nu judecătorii fac legea, ci Parlamentul (ca asa zice Constitutia). Judecătorii doar aplica legea, asa cum e ea, nu adăugând la ea după cum au chef. 

Asa ca pentru cei care se gândesc ca ar putea să o scalde: 

RETROACTIV NU MAI PUTETI SA FACETI NIMIC. 

NU PUTETI SA DAȚI NICIO LEGE CARE SA AIBĂ EFECT RETROACTIV PENTRU PERIOADA 2018-2022. 

DECIZIILE CCR SUNT CLARE SI ORICE JUDECĂTOR CARE AR MAI APLICA ARTICOLUL 155 ALIN 1 COD PENAL DUPĂ CUM AR AVEA CHEF AR FI EL UN INFRACTOR SI NU AR MAI AVEA CE SA CAUTE ÎN JUSTIȚIE. 

Art. 15 alin 2 din Constituție prevede: „Legea dispune NUMAI pentru VIITOR, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.” 

Asa ca NU puteți sa dați niciun OUG și nici vreo Lege care sa conțină norme care sa se aplice retroactiv. 

Acum pentru noi, „prostimea”: TOT RAUL SPRE BINE! 

Știm toți ca parlamentarii sunt ținuți în lesa, șantajați și manipulati sa voteze după cum li se dictează, tocmai ca urmare a unor dosare penale pe care le au, care sunt ținute la sertare și li se arată „pisica” când mișcă în front. 

Inaplicabilă fiind prescripția SPECIALA pentru perioada 2018-2022, multe din aceste dosare pot fi aruncate la gunoi, respectivii parlamentari NU mai pot fi condamnați și implicit, nu mai pot fi șantajați cu ele. 

Așa că dragi parlamentari: ATI SCĂPAT DE LESA! 

AȘA CĂ PUNEȚI MANA SI ANALIZAȚI PROIECTELE DE LEGE DUPĂ CUM VĂ DICTEAZĂ CONSTIINTA, VOTATI-LE NUMAI PE ALEA CARE SUNT CONSTITUȚIONALE SI ÎN INTERESUL POPORULUI ROMÂN!

ACUM NU MAI AVEȚI NICI TEMERI SI NICI SCUZE (NICI MĂCAR PENTRU VOI). 

DE ACUM SA VEDEM LEGI, NU EXECUTĂRI DE ORDINE DE LA STĂPÂNI!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img