de Elena Radu, avocat
Contactați Filialele județene ale partidelor parlamentare (PSD, PNL, USR, AUR, UDMR), precum și deputații și solicitați-le respingerea de către Camera Deputaților a proiectelor de lege PL-x nr. 28/2024 și PL-x nr. 34/2024
Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților (cameră decizională) din 14 -15 mai 2024 se afla proiectele de lege:
– PL-x nr. 28/2024 – Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2023 privind înfiinţarea, dezvoltarea şi administrarea unui hub financiar la nivelul Ministerului Finanţelor;
– PL-x nr. 34/2024 – Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea şi evidenţierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare.
Cele două Ordonanțe de Urgență (nr. 109/2023 și nr. 116/2023) trebuie respinse de către Camera Deputaților.
Prin aceste OUG -uri (care sunt deja în vigoare) s-a creat cadrul legal pentru a se putea transforma în digital orice este fizic.
Practic, prin aceste OUG -uri, s-a legiferat crearea unei baze de date unice care va conține toate datele și informațiile despre toți cetățenii, toate entitățile juridice, toate activitățile cetățenilor din Romania (practic, ”tot ce mișcă” în România) vor putea fi transformate în digital și puse în această bază de date unică.
Acestei baze de date unice i s-a dat o denumire înșelătoare de HUB FINANCIAR.
Însă, acest HUB FINANCIAR va conține nu numai datele financiare, vamale și fiscale din România, ci și orice date din orice sisteme informatice ale oricărei entități publice.
(A se vedea în acest sens art 1 alin 2, precum și art. 1 alin 9 din OUG nr. 109/2023 ”Hubul financiar poate asigura și găzduirea altor componente de sisteme informatice administrate de alte entități publice” https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/277148).
Prin OUG nr. 116/2023 s-a reglementat că până la dezvoltarea și operaționalizarea hubului financiar să se creeze modulele acestuia (subbazele de date).
Printre modulele prevăzute de această OUG se regăsesc și ”alte module” (art 8 alin 2 lit f) care corespund în realitate datelor din sistemelor informatice ale oricărei entități publice prevăzute de art 1 alin 9 din OUG nr. 109/2023.
Acest HUB FINANCIAR este creat și gestionat în realitate de către SRI, prin Regia Autonomă Rasirom (a se vedea art 4 din OUG nr. 109/2023).
Regia Autonomă Rasirom înseamnă în realitate SRI (a se vedea HG nr. 60/1995: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/6070), pentru Rasirom SRI îndeplinind atribuțiile ministerului de resort (art 1 alin 3 din HG nr. 60/1995), iar tot personalul civil și militar al Rasirom este obligat să respecte ordinele, regulamentele și reglementările specifice Serviciului Roman de Informații (art 5 din HG nr. 60/1995).
Cum toate entitățile publice se digitalizează, iar pe de altă parte s-au adoptat numeroase legi care permit monitorizarea permanentă a cetățenilor, atât în ceea ce privește comunicarea telefonică, e-mail, chat, cât și activitățile fizice ale acestora prin intermediul camerelor de supraveghere, crearea unei baze de date unice, a unor metadate care sunt puse sub controlul SRI reprezintă un real pericol atât pentru democrație, cât și pentru siguranța oricărui cetățean român.
În mod constant am văzut cum s-au creat în interiorul SRI grupuri de interese care au folosit instituția și resursele instituției în interes personal.
Acceptarea legiferării HUBULUI FINANCIAR și punerii acestuia sub controlul SRI prezintă pericol de monitorizare în masă și control al tuturor cetățenilor, prin intermediul acestui HUB Financiar, de către SRI sau grupurile de interese din SRI.
Activitatea SRI este supusă legislației speciale privind documentele clasificate și nu vom putea să știm și nici să aflăm ce se întâmplă cu bazele de date, cum sunt folosite datele și informațiile din ele și nici nu vom avea posibilitatea să ne plângem în instanță împotriva unui eventual comportament abuziv al unora din SRI în contra cetățenilor (deoarece nu vom avea acces la informații, fiind secrete și nu vom avea niciun document pe care să îl putem contesta în instanță).
Aceasta cu atât mai mult cu cât această bază de date unică denumită hub financiar va reprezenta probabil baza de date pentru identitatea digitala unica (portofelul digital).
Dacă nu vreți să ajungem să trăim într-un stat în care ”securitatea” să controleze și să impună comportamentul cetățenilor cu privire la cel mai mic aspect din viața nesemnificativă a fiecărui cetățean, PL-X nr. 28/2024 și PL-x nr. 34/2024 trebuie respinse de către Camera Deputaților.