Fostul vicecancelar austriac Heinz-Christian Strache, căzut în dizgraţie în urma unui scandal de corupţie, a fost achitat marţi de un tribunal din Viena într-un nou proces, din lipsă de dovezi, relatează AFP conform Agerpres.
Strache (53 de ani) a fost condamnat în august 2021 la 15 luni de închisoare cu suspendare, după ce fusese acuzat de schimbarea legislaţiei în beneficiul proprietarului unui spital privat, dar în august anul trecut curtea de apel a anulat această decizie, considerând că nu s-a ţinut cont de unele elemente – o serie de mesaje pe chat – care l-ar fi disculpat pe fostul cancelar.
În noul proces, judecătoarea tribunalului corecţional din Viena a apreciat că procurorii nu au adus suficiente dovezi pentru a-l incrimina pe Strache.
Dosarul s-a centrat pe donaţiile primite în perioada 2016-2017 de formaţiunea politică a lui Strache, Partidul Libertăţii (FPOe), din partea patronului unei clinici private.
Strache, care în momentul donaţiilor era preşedinte al acestui partid, a fost acuzat că a primit din partea lui Walter Grubmueller, proprietarul acelei clinici şi prieten al lui Strache, două donaţii, în valoare de 2.000 şi de 10.000 de euro. Donaţiile au fost făcute înainte ca FPOe să intre la guvernare alături de conservatorii cancelarului Sebastian Kurz în decembrie 2017. Odată instalat acel guvern, în care FPOe a primit portofoliul Sănătăţii, a fost efectuată o schimbare legislativă prin care clinica lui Grubmueller a fost inclusă în sistemul de securitate socială, ceea ce i-a permis acesteia o sporire considerabilă a surselor de venit.
În ce-l priveşte, Grubmuller, acuzat de dare de mită şi condamnat la 12 luni cu suspendare, a fost şi el achitat marţi.
Heinz-Christian Strache a fost vicecancelar în cadrul unei coaliţii de guvernare condusă de cancelarul Sebastian Kurz, din 2017 şi până în 2019, când şi-a compromis cariera politică, în urma apariţiei unei înregistrări video făcute cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile îl arată vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. El îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa politică înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.
Scandalurile de corupţie au determinat, o vreme, scăderea popularităţii extremei drepte, puternică prin tradiţie în Austria, dar în prezent FPOe, deşi se află în opoziţie, a redevenit primul partid politic al ţării, cu peste 30% din intenţiile de vot.