spot_img
21.5 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăDezvaluiriAtentie, daca mergeti in Franta/ Turistii vor fi spionati, dezvaluiri facute de...

Atentie, daca mergeti in Franta/ Turistii vor fi spionati, dezvaluiri facute de Le Monde

-

Revelaţie stânjenitoare pentru guvernul francez, transmite Radio France Internationale. La doar câteva zile după ce a fost validat în ambele camere ale parlamentului francez proiectul de lege privind reforma serviciilor de informaţii, ziarul Le Monde dezvăluie un amendament adoptat de aleşi aproape pe furiş. Acesta prevede un posibil regim special de supraveghere a străinilor care vin sau sunt în trecere prin Franţa.

- Reclama -

Amendamentul adoptat in extremis de aleşi este foarte pe placul serviciilor secrete. In cazul în care el ar fi menţinut, străinii în trecere prin Paris riscă să fie puşi sub urmărire foarte uşor. Pe scurt, serviciile de informaţii vor putea asculta şi spiona cetăţenii străini în trecere prin Franţa doar cu avizul primului ministru, adicà fără unda verde a Comisiei naţionale de control a tehnicilor de informaţii. A pune deci un microfon în camera de hotel, în telefonul, în maşina sau în calculatorul unui diplomat, jurnalist sau şef de stat străin în trecere prin Franţa se va putea face aproape fără niciun control, spune RFI.

- Advertisement -

Dispoziţia ar fi putut trece neobservată întrucât ea a fost introdusă fără vot de preşedintele socialist al comisiei de legi din Adunarea naţională Jean-Jacques Urvoas în comisia mixtă paritară, adică în momentul armonizării textelor care fuseseră adoptate de deputaţi şi senatori. Cel care a tras semnalul de alarmă a fost Jean-Marie Delarue, preşedintele Comisiei naţionale de control a interceptărilor de securitate, un semnal de alarmă mediatizat apoi în week-end de influentul ziar de seară Le Monde.

In fapt, derogarea în cauză, excepţia, face ca principiul egalităţii tuturor pe solul francez, principiu înscris în Constituţia Franţei, să fie pur şi simplu călcat în picioare. Deîndată ce nu mai eşti cetăţean francez sau un rezident care stai în mod regulat în Hexagon atunci poţi fi supus supravegherii serviciilor de informaţii. Jean-Marie Delarue denunţă de asemenea « regresia » şi « alinierea dreptului francez pe metodele americane. Nu migrantul sirian este vizat de acest amendament ci cel care este perceput drept periculos pentru interesele franceze : omul politic, omul de afaceri sau turistul bogat » deplânge preşedintele Comisiei naţionale de control a interceptărilor de securitate.

- Advertisement -

Cu toate că introducerea unui amendament care nu a fost discutat în şedinţele plenare « nu este interzisă, ea este inelegantă » notează Le Monde. Deputaţii francezi vor vota versiunea definitivă a textului pe 24 iunie, senatorii o zi mai târziu, fără posibilitatea de a modifica proiectul. Doar guvernul poate reveni cu o modificare în faţa celor două camere. Luni a şi promis dealtfel că o va face în zilele următoare. Procedura este însă neobişnuită.

Reamintim că proiectul de lege privind reforma serviciilor de informaţii este susţinută de guvernul socialist de la Paris în numele luptei contra terorismului. Textul a fost şi este încă aspru criticat de numeroase asociaţii de apărare a drepturilor care se tem de instaurarea unei « supravegheri în masă » a cetăţenilor. Nu mai târziu decât în ediţia de week-end a lui Le Monde 9 intelectuali francezi – filosofi, sociologi, istorici sau scriitori – semnează o lungă tribună în care cer pur şi simplu abrogarea controversatului text sub titlul « Să refuzăm un Patriot Act à la française ! »

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img