SUA nu iau în calcul reinstalarea de arme nucleare în Europa, ca răspuns la retorica Rusiei

0
190
US Ambassador to NATO Douglas Lute gives a press conference on December 1, 2014 at organization headquarters in Brussels. Afghanistan will face further violence next year after NATO ends its longest ever combat mission, chief Jens Stoltenberg admitted on December 1, but he insisted local security forces could stem the tide. AFP PHOTO/JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Washingtonul nu ia în calcul reinstalarea de arme nucleare în Europa, ca răspuns la retorica nucleară a Rusiei, a declarat ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, citat marți de agenția de presă Unian, transmite Agerpres.

Potrivit lui Lute, ‘o decizie de a readuce arme nucleare, care se aflau în Europa în urmă cu 30 de ani, nu este luată în calcul’. ‘În prezent are loc o evaluare la Washington și în paralel la NATO pentru a analiza toate consecințele faptului că Rusia vorbește despre armele sale nucleare și despre ce se poate vedea în realitate în ceea ce privește dezvoltarea și instalarea (de arme nucleare)’, a declarat Douglas Lute, precizând că această evaluare continuă.

‘Referitor la aceasta și la acțiunile de răspuns care ar trebui adoptate nu s-a luat încă nicio decizie’, a spus Lute.

Ambasadorul american la NATO a amintit că Washingtonul a acuzat Federația Rusă de încălcarea ‘unuia dintre principalele acorduri din perioada de după războiul rece: acordul de neproliferare a armelor de distrugere în masă cu rază medie de acțiune’. Potrivit lui Lute, în prezent ‘continuă un dialog serios’ cu Rusia.

Încercăm să o aducem (pe Rusia) înapoi, în conformitate cu acordul. Nu discutăm despre contra-amplasare. Nu s-a făcut nici măcar un singur pas pentru a readuce în Europa armele nucleare, pe care le-am scos’ de acolo, a conchis ambasadorul Douglas Lute, citat de agenția de presă ucraineană.

Secretarul american al apărării Ashton Carter a anunțat marți, la Tallinn, că SUA vor amplasa preventiv tancuri, artilerie și alte echipamente militare în Europa Centrală și de Est, precizând că statele baltice, România, Bulgaria și Polonia au fost de acord să găzduiască respectivele echipamente pe teritoriile lor. Alte componente ale echipamentelor militare vor fi desfășurate în Germania.