spot_img
8.2 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăActualitateAtacul lui Fritz la piețele din Timișoara

Atacul lui Fritz la piețele din Timișoara

-

Piețele de cartier și piața volantă de lângă stadionul Dan Păltinișanu se închid, una după alta. Administrația Fritz a decis, sub pretextul renovării, să demonteze structurile și acoperișurile piețelor agroalimentare și să forțeze mutarea rulotelor de carmangerie și panificație din Piața 700, din Piața Doina, din Calea Lipovei, din zona Dacia dar și din piața volantă, unde micii producători autohtoni veneau cu marfă proaspătă, produsă local, în fiecare zi de miercuri și sâmbătă, scrie Renașterea din Timișoara.

- Reclama -

Prigoana micilor producători și vânzători de legume, fructe, carmangerie, brânzeturi și panificație a început la finele lunii aprilie 2024, înainte de Paștele ortodox. Atunci celor cu rulote li s-a pus în vedere să se mute, iar “piețarilor” nu li s-a mai dat voie să vândă la mesele pentru care plăteau taxă către Piețe SA, societate din subordinea Primăriei Timișoara. În plus, la piața volantă și la cea din Badea Cârțan s-a apelat la o metodă de intimidare, multe bătrânici cu câteva zarzavaturi și alți comercianți fiind agasați de frecvența cu care polițiștii comunitari le aplică controale, cerându-le autorizații și certificate, dar și dându-le amenzi, în unele cazuri.

- Advertisement -

Au fost câteva momente de confuzie, multe zvonuri dar și revoltă atât din partea vânzătorilor din piețe cât și a timișorenilor obișnuiți să cumpere produse proaspete, autohtone. Pentru a nu rămâne fără o pâine cinstit câștigată, vânzătorii și-au improvizat tarabe pe trotuare și prin parcări, iar alții expun marfa direct pe jos, pe caldarâm.

Foarte mulți timișoreni s-au declarat revoltați de decizia administrației timișorene și au acuzat că “deportarea” micilor producători locali, îi lasă cu o singură opțiune: îi obligă să își facă cumpărăturile din supermarketuri sau din lanțurile de magazine de prin cartiere. Doar că la magazine marfa e mai scumpă, e de import, nu are același gust, uneori e congelată și tratată chimic să reziste pe rafturi fără să se strice.

- Advertisement -

Astfel ei se simt privați de dreptul de a cumpăra legume și fructe proaspete, cultivate natural și cu gust, din grădinile din Banat sau Oltenia. În plus, mulți timișoreni și-au exprimat indignarea pe rețelele de socializare, nemulțumiți că banii lor ajung la marile lanțuri de magazine, în timp ce ei ar prefera să cumpere de la localnicii producători și vânzători români.

“Mi se pare inacceptabil să cumpărăm otrăvuri și chimicale de la străini, roșii din Polonia, lubeniță din Turcia și brânză de la supermarket. Românii produc degeaba? Să își arunce marfa sau o lasă să se strice? Bine că ne forțează să dăm banii la lanțurile de magazine ale străinilor. Eu sunt de loc din Gottlob, care e țara lubeniței din Banat. Au ajuns să își bată joc de noi”, ne-a declarat Vasile Stroescu, un timișorean pe care l-am întâlnit în ce a mai rămas din Piața Doina.

Primăria Timișoara a transmis că e vorba de renovarea piețelor, lucru pe care însă vânzătorii nu îl cred. Majoritatea știu, din diverse surse, că locurile vor fi ocupate cu altfel de construcții și că “promisiunile” celor de la Piețe SA că vor fi toți mutați în piața din zona Lipovei sunt simple minciuni. Iar în Lipovei ar încăpea foarte puțini, căci conform schițelor din primărie pe locul pieței se face parcare, iar noua piață, dacă se va face va avea un număr mic de mese și spații pentru vânzare.

De altfel, piețarii nici nu prea au opțiuni. Unii dintre ei au și părăsit orașul și s-au mutat cu tarabele în comunele de lângă Timișoara. Mulți dintre vânzători au ales să se mute cu intrarea în Chișoda, alții la piața din comuna Giroc, în timp vânzătorii din Piața 700 și din Lipovei au migrat spre piața privată Piețe 24, în proiectul AgroVillage, din incinta Universității de Știintele Vieții, la ieșirea din oraș, pe Calea Aradului 119.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img