spot_img
34.3 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăActualitateCe vrea Viktor Orbán jucând cartea Iohannis la NATO

Ce vrea Viktor Orbán jucând cartea Iohannis la NATO

-

Ungaria sprijină România, care îşi prezintă propriul candidat în cursa pentru funcţia de secretar general al NATO – a declarat prim-ministrul Viktor Orbán, preşedintele Fidesz, într-un interviu acordat portalului de ştiri Mandiner, publicat miercuri.

Premierul a mai afirmat că Ungaria are o solicitare într-o problemă de onoare împotriva celuilalt candidat, Mark Rutte, care, în trecut, în calitate de prim-ministru al Olandei, a vorbit despre excluderea ungurilor din UE şi despre îngenunchierea Ungariei, folosind o retorică similară cu cea a ocupanţilor germani şi a lui Stalin.

- Advertisement -

„El trebuie să facă ceva cu această situaţie, el cere încrederea Ungariei pentru o astfel de poziţie, aşa că este de aşteptat să vină cu o declaraţie privind acest subiect” – a subliniat Viktor Orbán.

Cealaltă solicitare este una de natură politico-militară: Ungaria doreşte să încheie un acord cu viitorul secretar general prin care să nu participe la operaţiunile NATO împotriva ruşilor din Ucraina, chiar dacă este membră NATO. Potrivit prim-ministrului ungar, din punct de vedere juridic acest acord există deja, dar se aşteaptă ca acesta să fie „declarat acceptabil, prezentabil din punct de vedere politic”.

În ce priveşte relaţiile dintre Ungaria şi China, Viktor Orbán a precizat că Ungaria doreşte să fie prietenă în acelaşi timp chiar şi cu cei care se află în conflict, şi doreşte să întreţină relaţii bune, în acelaşi timp, atât cu Statele Unite ale Americii, cât şi cu China.

Chinezii nu îi înlocuiesc pe ruşi, a subliniat şeful executivului de la Budapesta. Acesta a adăugat că doreşte să intensifice cooperarea cu ruşii în domeniile neafectate de sancţiunile UE.

„Nu facem asta pe ascuns, cum fac unele ţări din Europa de Vest” – a remarcat premierul, adăugând că, în cazul în care o cooperare se bazează pe interesul naţional, aceasta poate fi asumată, iar el şi-o asumă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img