Associated Press: Liderul liberal Cătălin Predoiu, avocatul unui turc căutat de SUA pentru afaceri cu Iranul

0
242

Un om de afaceri turc căutat de Statele Unite privind acuzațiile că el a vândut echipament armatei iraniene în încălcarea sancțiunilor a cerut joi unui tribunal român să-l elibereze de arest. Avocatul său este liderul PNL, Cătălin Predoiu, scrie Associated Press preluat de The Washington Post.

Omul de afaceri, Tavan Resit, deține o companie cu sediul în Turcia, Ramor Group, despre care Departamentul de Trezorerie al SUA susține că a furnizat echipament marin pentru armata iraniană.

A fost arestat pe 8 iunie în România, unde a călătorit pentru a se întâlni cu oficialii americani. Avocatul său, Cătălin Predoiu, fost ministru al justiției, a declarat că a plecat în România pentru a nega americanilor orice nelegiuire.

Predoiu a cerut unei instanțe să-l transfere în arest la domiciliu din cauza sănătății. El a mai spus că oficialii români nu au primit o copie a mandatului de arestare american, așa cum este necesar în cazurile de extrădare. El a pretins că clientul său nu a încălcat legile românești sau turcești.

Resit a declarat că dosarul s-ar referi la două motoare de iahturi pe care le-a vândut iranienilor dar care pot fi folosite în scopuri militare.

La 18 iulie, Departamentul de Trezorerie al SUA a pus Resit pe o listă de persoane și grupuri care ar fi ajutat armata iraniană sau Garda Revoluționară de elită.