spot_img
7.1 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăAnalizeAsasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

-

Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de care încearcă să se distanţeze, transmite Reuters conform Agerpres.

- Reclama -

Remanierea are loc în contextul unei scăderi de popularitate a executivului de la Tokyo; japonezii sunt mai atenţi la legăturile între Partidul Liberal Democrat (LDP), de guvernământ, şi Biserica Unificării, după ce fostul premier Shinzo Abe a fost asasinat luna trecută, la un miting electoral.

- Advertisement -

Cel care l-a împuşcat pe Abe cu o armă artizanală este fiul unei membre a Bisericii respective. El le-a declarat anchetatorilor că după părerea sa fostul premier a promovat gruparea religioasă, care a ruinat-o pe mama sa prin donaţiile de circa 100 de milioane de yeni (peste 730.000 de dolari) primite de la ea. După asasinat, biserica a comunicat că a returnat din această sumă circa 400.000 de dolari şi a dezminţit că ar fi forţat-o în vreun fel pe donatoare.

Kishida a declarat marţi că viitorii săi miniştri şi oficialii de la vârful LDP trebuie să îşi „revizuiască minuţios” relaţiile cu Biserica Unificării. „Va fi o condiţie preliminară”, a spus el la o conferinţă de presă în Nagasaki.

- Advertisement -

Premierul a adăugat însă că remanierea este necesară pentru rezolvarea unor probleme cum ar fi creşterea preţurilor şi mediul de securitate tot mai tensionat. „În multe feluri, ne confruntăm cu cea mai critică situaţie de după sfârşitul celui de-al doilea război mondial”, a susţinut el.

Potrivit agenţiei de presă Kyodo, preluate de Reuters, ministrul industriilor, Koichi Hagiuda, va fi înlocuit cu fostul ministru al economiei, Yasutoshi Nishimura. Hagiuda va prelua în schimb, conform presei nipone, preşedinţia comitetului de cercetare politică al LDP, condus în prezent de Sanae Takaichi, care va fi numit ministru pentru securitatea economică. Fostul ministru al apărării, Yasukazu Hamada, îşi va relua funcţia, deţinută acum de Nobuo Kishi, fratele mai mic al lui Abe.

Un alt fost titular al ministerului respectiv, Taro Kono, va face din nou parte din guvern ca ministru pentru informatizare. Ministrul de finanţe Shunichi Suzuki îşi va păstra postul, au declarat pentru Reuters surse din cabinet şi din LDP. Vo mai fi păstraţi miniştrii Yoshimasa Hayashi la externe şi Daishiro Yamagiwa la economie, precum şi secretarul şef al guvernului, Hirokazu Matsuno, şi secretarul general al LDP, Toshimitsu Motegi, afirmă presa de la Tokyo. Cotidianul Yomiuri adaugă că Minoru Terada, consilier al lui Kishida, şi Naoki Okada, membru al camerei superioare a parlamentului nipon, vor face parte din noul guvern, pe funcţii încă neprecizate.

Remanierea era aşteptată abia la începutul lui septembrie, însă analiştii consultaţi de Reuters afirmă că Kishida încearcă să oprească declinul popularităţii guvernului.

În prezent, guvernul japonez are o rată de aprobare de numai 46%, cea mai scăzută din octombrie anul trecut, când şi-a început mandatul. În urmă cu trei săptămâni, procentajul celor favorabili cabinetului era de 59%. Majoritatea celor care au răspuns la ultimul sondaj au afirmat că doresc explicaţii privind legăturile politicienilor cu Biserica Unificării.

Până acum, aproximativ zece parlamentari din LDP şi-au dezvăluit legăturile cu Biserica Unificării.

Instituţia religioasă, considerată de critici un cult, a confirmat că mama asasinului lui Abe este membră. Biserica susţine că a fost ponegrită după asasinat, iar unii membri au fost ameninţaţi cu moartea.

Biserica Unificării, al cărei nume oficial este Federaţia de Familie pentru Pacea şi Unificarea Mondială, a fost fondată în 1954, în Coreea de Sud, de reverendul Sun Myung Moon, anticomunist şi autoproclamat Mesia. Japonia a fost una din primele destinaţii ale expansiunii sale internaţionale. În prezent, biserica în arhipelagul nipon circa 600.000 de adepţi, dintr-un total de zece milioane în întreaga lume.

Conservatorismul lui Moon s-a suprapus cu vederile elitei conducătoare japoneze din timpul războiului rece, observă Reuters. Biserica Unificării şi LDP au poziţii apropiate împotriva căsătoriilor homosexuale şi pentru revizuirea Constituţiei pacifiste a Japoniei, arată jurnalistul Eito Suzuki, care studiază relaţiile dintre parlamentari şi grupările religioase. Politicienii conferă legitimitate bisericii pentru atragerea de prozeliţi, iar biserica îi ajută pe politicieni în campaniile electorale, explică avocatul Hiro Yamaguchi, care a lucrat în dosare împotriva cultului.

Secretarul general al LDP, Toshimitsu Motegi, a susţinut luni că formaţiunea politică nu are „relaţii sistematice” cu biserica.

Japonia a fost timp de zeci de ani cea mai mare sursă de venituri a Bisericii Unificării. Un grup de avocaţi estimează că aşa-numitele vânzări spirituale ale acesteia şi ale altor grupări s-au ridicat la aproape un miliard de dolari şi au dus la aproximativ 35.000 de cereri de compensare după 1987. Biserica s-a angajat în trecut să nu solicite donaţii excesive, după ce mai mulţi membri au fost condamnaţi pentru tactici ilegale de vânzare. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img